Arkeologidagen i Hassela

Kölsjöns skogsfinnar och rökugnar
Berättelsen om de tidiga finnbosättningarna i byn Kölsjön, i Hassela socken är en fängslande historia.

De första nybyggarna kom redan runt 1600-talet. Skogsfinnarna använde sig av en storskalig svedjeteknik. De förde också med sig speciella typer av byggnader som nu kan ses som husgrunder i skogen. I Kölsjön finns också finngården Ersk-Mats från tidigt 1800-tal.

Vi samlas på parkeringen till Ersk-Matsgården och åker tillsammans till Östra Kölsjön. Efter en promenad på drygt 100 meter tittar vi på husgrunden efter en rökstuga med ett röse efter en rökugn.

Tid: Söndag 26 augusti. Kl 13 – 14.
Vägbeskrivning: Ersk-Matsgården i Kölsjön ligger ca 10 km nordväst om Hassela längs vägen mot "Sveriges mitt" och Torpshammar.

Tillgänglighetsinformation: Svårt att nå med rullstol. Cirka 100 meters promenad i terrängen från parkeringsplatsen.

Kontakt: Inga Blennå, 026-655673, inga.blenna@xlm.se
Arrangör: Länsmuseet Gävleborg