Boksläpp Vandringar i Gävle

Boksläpp kl 17
Vandringar i Gävle – upptäck din kulturhistoria

Nu släpps boken som rymmer flera texter från de kulturhistoriska skyltar som finns runt om i Gävle.

Föredrag i museets hörsal kl 18
Efter boksläppet tar byggnadsantikvarie Ulrika Olsson med er på en ”vandring” där flera av miljöerna ingår. Föredrag i museets hörsal. Luta er tillbaka och ta del av Gävles kultur- och bebyggelsehistoria!

Har du lagt märke till de svarta skyltarna runt om i Gävle?
De är ett samarbete mellan Gävle kommun och Länsmuseet Gävleborg sedan 2009. På skyltarna berättar vi om vår gemensamma byggnads- och kulturhistoria. Historiska berättelser finns omkring oss – hela tiden och överallt.

Nu släpper vi boken som rymmer texter från flera av skyltarna. Här finns bland annat berättelser om Hille, Rådhusesplanaden, Badhuset Najaden och Forsbacka. Texterna har vi samlat i bokform för att så många som möjligt ska kunna ta del av dem; för att du ska kunna läsa i lugn och ro, oberoende av väder och vind, natt eller dag.

Vi vill väcka intresse för svunna tider, för vi vet att med ett ökat intresse ökar också viljan att lära sig mer. Med intresse och kunskap för vår historia skapas stolthet. Vi tror att med intresse, kunskap och stolthet finns goda förutsättningar för att vi är rädda om både fysiska miljöer och gamla berättelser.

Ett pedagogiskt material finns om Gävles bebyggelse- och kulturhistoria. Tänkt i första hand till lärare. Men alla intresserade är så klart välkomna att ladda ner häftet. Du hittar det bland våra handledningar här.

Ett samarbete mellan Länsmuseet Gävleborg och Gävle Kommun.

Tid: Onsdag 18 september kl 17
Plats: Länsmuseet Gävleborg, Södra Strandgatan 20 Gävle

Länsmuseets hörsal har 100 sittplatser. Stående lyssnare är inte tillåtet av brandsäkerhetsskäl. Kom i god tid!​

Välkommen – Fri entré!
Boken Vandringar i Gävle - upptäck din kulturhistoriaBoken Vandringar i Gävle.

Skylt i Hille.

Kulturhistorisk skylt i Hille.

Datum: 18 september