När Gävle brann 1869

Söndagsföredrag: När Gävle brann 1869

Den 10 juli 1869 stod Gävle i lågor. Under några dramatiska timmar förintades staden norr om Gavleån.  500 gårdar, 130 magasin och fyra broar förstördes. Tre människor dog och omkring 8 000 blev hemlösa. Vad hände egentligen under detta dramatiska dygn och under veckorna efteråt? Hur gick räddningsarbetet till? Vart tog människor vägen? Vad gick förlorat i branden? Och hur kunde staden byggas upp så snabbt?

Ingela Broström berättar om hur brandförsäkringshandlingar, Norrlandsposten och andra nyhetstidningar kan ge en mer detaljerad bild av hur det gick till när Gävle brann.

Med anledning av utställningen Gefle brinner som visas på länsmuseet till 8 mars 2020.
Mer om utställningen Gefle brinner

Tid: Söndag 23 februari kl 14
Plats: Länsmuseet Gävleborg, Södra Strandgatan 20 Gävle
Hörsalen har 100 sittplatser. Stående lyssnare är inte tillåtet av brandsäkerhetsskäl. Kom i god tid!

Välkommen – Fri entré!
Foto från 1869. Ruiner och en gata där räddade möbler står.
Bilden är tagen från norra delen av Norra Kungsgatan, korsningen vid Staketgatan, med vy mot hela norra stadsdelen. Rådhuset i bakgrunden.

Målning av stadsbranden.

Datum: 23 februari