Textil Workshop


Tre sorters lagningar, en introduktion till att laga vävda och handstickade material
Vi går igenom principerna bakom osynliga/traditionella lagningar i vävt och stickat och provar på någon/båda av dessa metoder. Sedan tittar vi på olika samtida synliga lagningar och provar även på en japansk synlig lagning i tekniken ”sashiko”.

Ta med dig: Minst två tyger/plagg i vävt material med hål som du vill laga, och ett eller två stickade tyger/plagg som du vill laga i. Tjockleken ska vara jämförbar med ett garn en kan handsticka i, alltså inte tunna trikåplagg. Tråd som matchar om du har. Traditionella japanska indigofärgade bommullstyger ingår i work-shopen. Om du inte har trasiga kläder, tag med provlappar. Du kan även ta med en stickad provlapp som du kan klippa sönder och laga på för övningens skull.

Kursledare är Leili Mänder som driver Instagramkontot Lagningsaktivisterna. Leili har arbetat med textilier sedan hon fick sin första symaskin då hon var 13 år gammal. Sedan dess har hon jobbat med lagningar och beställningar av historiska reproduktioner under två år i London. Hon har även jobbat med dräkt- och stickmönster samt scenkostym. Idag handlar Leili med japansk textil vid sidan om sitt folkbildningsprojekt.

Tid: Söndag 7 april kl 10-15
Anmälan: Max 15 personer, föranmälan skickas till ulrika.olsson@xlm.se
Kostnad: 500 kronor inklusive fika
Frågor besvaras av Ulrika Olsson, ulrika.olsson@xlm.se eller 026-65 56 34.
Plats: Länsmuseet Gävleborg, Stora ateljénFoto: Eva Karlsson och Leili Mänder

Datum: 7 april