Finska krigsbarn i Gävleborg

Föredrag om finska krigsbarn i Gävleborg

Året är 1947. På järnvägsstationen i Gävle trängs en grupp flickor och pojkar vid en väntande tredjeklassvagn. Få har resväskor, de flesta bär sitt bagage i paket, inslaget i brunt omslagspapper.

Men en sak har de alla gemensamt: adresslappen som hänger runt halsen. Adresslapparna avslöjar att det är barn från Finland, på väg hem till sina föräldrar efter att andra världskriget tagit slut.

Under krigsåren kom mer än 4 000 barn till Gävleborg. Berättelsen om de finska krigsbarnen är en del av vår historia.

Med anledning av Minoritetsveckan vecka 40
De fem nationella minoriteterna (samer, sverigefinnar, tornedalingar, judar och romer) har inte alltid fått synas i historieskrivningen. Länsmuseet Gävleborg vill på olika sätt jobba för att de ska få tillbaka sin självklara plats i historien.Det gör vi bland annat genom samverkan med föreningar, föredrag och utställningar. Under minoritetsveckan ger vi visningar, föredrag och en familjeworkshop i ateljén.

Tid: Onsdag 2 oktober kl 17
Plats: Länsmuseet Gävleborg, Södra Strandgatan 20 Gävle