Spår efter samer i Gävleborgs län

Spår efter samer i Gävleborgs län från 1700 och 1800-talet

Maria Björck, arkeolog på Länsmuseet, berättar om museets kartläggning av den samiska närvaron i Gästrikland och Hälsingland under 1700- och 1800-talen. Maria kommer även berätta om undersökningen av ett sockenlappboställe utanför Järvsö.

Med anledning av Minoritetsveckan vecka 40
De fem nationella minoriteterna (samer, sverigefinnar, tornedalingar, judar och romer) har inte alltid fått synas i historieskrivningen. Länsmuseet Gävleborg vill på olika sätt jobba för att de ska få tillbaka sin självklara plats i historien.Det gör vi bland annat genom samverkan med föreningar, föredrag och utställningar. Under minoritetsveckan ger vi visningar, föredrag och en familjeworkshop i ateljén.

Tid: Fredag 4 oktober kl 17
Plats: Länsmuseet Gävleborg, Södra Strandgatan 20 Gävle

Länsmuseets hörsal har 100 sittplatser. Stående lyssnare är inte tillåtet av brandsäkerhetsskäl. Kom i god tid!​

Välkommen – Fri entré!
Arkeologisk undersökning
Arkeologisk undersökningen av ett sockenlappboställe utanför Järvsö.

Datum: 4 oktober