Meänkieli – Från mossigt till coolt

Vad tycker unga Tornedalingar om språkrevitaliseringen av meänkieli?

Språkrevitalisering handlar om att bevara ett språk och hindra att det försvinner. Meänkieli är ett språk som allt färre i de yngre generationerna behärskar men som de måste förhålla sig till i sin vardag.

Hanna Aili skrev 2015 en kandidatuppsats i socialantrolologi som lyfte frågan. Hon kommer att prata om unga tornedalingars attityder till meänkieli och vilka vägar framåt de kan se idag. Hanna är nu ordförande för Met Nuoret, organisationen för unga som känner samhörighet med meänkieli och det ursprungliga språkområdets kultur och historia.

De fem nationella minoriteterna (samer, sverigefinnar, tornedalingar, judar och romer) har inte alltid fått synas i historieskrivningen. Länsmuseet Gävleborg vill på olika sätt jobba för att de ska få tillbaka sin självklara plats i historien.  Det gör vi bland annat genom samverkan med föreningar, föredrag och utställningar.

Tid: Söndag 10 november kl 14
Plats: Länsmuseet Gävleborg, Södra Strandgatan 20 Gävle

Länsmuseets hörsal har 100 sittplatser. Stående lyssnare är inte tillåtet av brandsäkerhetsskäl. Kom i god tid!​​

Välkommen – Fri entré!