PUSH Vildmarks(ljud)landskap

Museer är kanske traditionellt sett en plats för tillbakablick, något som blir särskilt tydligt i konstsamlingarna från 1800-talet på andra våningen. Det är något alldeles magiskt och rofyllt i att befinna sig i rum där väggarna täcks av tavlor med tjocka guldramar som når ända från golv till tak.

Mitt i dessa storslagna målningar, med sina fantasifulla och otyglade naturskildringar, äger en elektronisk expedition rum. Med hjälp av den ambienta klangvärlden guidar Alpha Mound och Jimmy Koskinen publiken genom allt från snåriga buskage och vacklande stenrös, till episka vidder och förvridna omgivningar. Det blir ett once in a lifetime-ögonblick mitt i dåtiden, men som också kan ge lyssnaren en möjlighet att ta sats in i framtiden.

Alpha Mound är ljudgeniet Joakim Westlunds soloprojekt. Förutom att han ligger bakom de flesta av regionens skivreleaseers mastringsjobb så är han en fantastisk kompositör av stillsamma ljudverk inom ambient genren.
Alpha Mound släppte tidigare i år kassetten ”Hyperbolic” på Sandvikenbolaget Stålverk Records. Ett album med ett geometriskt tema men där alla former förefaller mjuka och böljande. I viss mån ett multimedialt projekt då varje låt har en visuell representation i form av abstrakt rörlig bild. Fluktuerande magnetiska ljudkällor blandas med digitala. Långt reverb. Konserten på museet kommer ta avstamp i det albumet.

Jimmy Koskinen's produktioner är vanligtvis rotade i den elektroniska dansmusiken. De trumdrivna produktionerna har ofta varit i sällskap med melankoliska klangfärger inbäddade i dystopiskt gryniga ljudlandskap. Denna gång lyfts hans musik in ett för honom nytt sammanhang där det förstnämnda får ge plats åt det senare.

Fri entré men bidrag mottages gärna

PUSH festivalen arrangeras av Kulturföreningen PUSH med stöd från Kultur Gävleborg, Gävle kommun, Kulturrådet och i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Gävleborg, Lamour Records & Studio Lord.
Värd: PUSH festival och Länsmuseet Gävleborg

Tid: Söndag13 oktober kl 14
Plats: Länsmuseet Gävleborg, Södra Strandgatan 20 Gävle

Välkommen – Fri entré!
Rettigs Konstsalar
Rettigs Konstsalar på Länsmuseet Gävleborg.

Datum: 13 oktober