Husförhör i Alfta

Ett husförhör brukade ju handla om församlingsbornas katekeskunskaper, men om vi leker med orden kan det också betyda ett förhör av hus. Vi ställer frågor till husen i Alfta och låter dem berätta för oss. Och det är inte lite vi kommer få veta. Under Husförhöret blir Alfta en jättelik kulturhistorisk folkfest med visningar, berättelser, lekar, musik, sagor, mat och marknad.

Hälsingegården Ol-Anders är husförhörets centrum. Där finns besökscenter för hälsingegårdar, kafé, och plats för utställningar. Under husförhöret serveras tranbärskakor med egenproducerad ost och kakor. Ol-Anders är också platsen för lekar, sagor och sägner.

gårdarna Skindra, Ol Mårs, Hans Ers och Per Ols finns personer på plats som visar och berättar. Mycket handlar om hälsingegårdar, men Alfta bjuder på så mycket mer. Här har man hittat en vikingatida silverskatt och i en lada kan man lyssna till sagor och sägner. Brott och straff, tapeter, mänskliga öden och kyrkans historia är andra berättelser från Alfta.

I Hembygdshuset visas Agnes Anderssons fotografier från början av seklet. Bland dem finns porträtt av samer och romer. När var de i Alfta och vad gjorde de? Alftas historia rymmer så mycket.

Kyrkan står öppen hela dagen. Där finns ett quiz så svårt att det överträffar alla husförhör. Ska du gå segrande ur det måste du börja plugga dina bibliska kunskaper redan nu.

Husförhör i Alfta är ett samarbete mellan museer, arkiv, Ovanåkers kommun och alla de som bor i Alfta.

Tid: Lördag 16 maj kl 11–16
Plats: Alfta

Välkommen - Fri entré!
En blå vägskylt som det står Alfta på.

Datum: 16 maj