Ohtsedidh

Samiska kulturyttringar i Mellansverige

Under mycket lång tid har det bott samer i Gästrikland och Hälsingland. Hur länge är det ingen som vet. I maj 1732 reste naturforskaren Carl von Linné genom Jättendal i norra Hälsingland. Där mötte han sju samer och en renhjord. Linné blev förvånad att finna samer så långt söderut, men samerna berättade att de var födda i Hälsingland och tänkte bo kvar där hela sitt liv. Det är en av de första nedtecknade berättelserna om samer i Gävleborg.

Utställningen Ohtsedidh – Samiska kulturyttringar i Mellansverige berättar en del av dessa mindre kända historier: om vinterbetesland för renar långt nere i Mellansverige, om samerna som skickliga hantverkare och om yrkesgruppen ”sockenlappar”. Utställningen visar också hur vi idag kan hitta spår i landskapet av ett folk som med sitt respektfulla förhållningssätt till naturen har rört sig lätt och försiktigt i markerna.

Ohtsedidh – Samiska kulturyttringar i Mellansverige är en vandringsutställning som har producerats i samarbete mellan Länsmuseet Gävleborg, Dalarnas museum, Västmanlands läns museum, stiftelsen Gaaltije – sydsamiskt kulturcentrum i Östersund, Ájtte – svenskt fjäll och samemuseum samt Idre sameby.

Utställningen kommer sedan att turnera på olika platser i Gävleborg under 2020-2021.

Mer om utställningen Ohtsedidh
Stenegård

Plats: Stenegård, Järvsö.
Lokal: Besökscentrum för Världsarvet Hälsingegårdar
Öppet varje dag klockan 11–15.

Utställningsperiod: 6 juni – 16 augusti 2020
Affisch i samiska flaggans kulörer rött, blått och gult. Foton på olika typer av samiskt hantverk.

Datum: 6 juni - 16 augusti