En besökare får hjälp i museets faktarum

Använd museet 

Du vet väl att du kan använda museets samlingar och resurser för att söka kunskap och inspiration på egen hand?

Varsågod att dyka på djupet i kulturarven. Kanske vill du själv bidra med din berättelse eller har en idé om ett samarbete där museet kan delta? Du är alltid välkommen att höra av dig till oss! 

Länk till kontaktuppgifter för Länsmuseet Gävleborg
 

Utforska arkiven

Via webbtjänsten Digitalt museum kan du söka i museets bildarkiv bland fotografier från länet. Vi lägger kontinuerligt upp nya bilder på Digitalt museum. I vårt arkiv får du tillgång till våra ärenden om kulturmiljöer i länet, inventeringar för byggnader och industrier i länet och vårt kart- och ritningsarkiv. I arkivet finns även företagsarkiv, bl.a. Ahlgrens Tekniska Fabrik och Skoglund & Olson och personarkiv där du hittar handlingar från många personer i hela länet. Vi visar gärna arkivmaterial för förbokade grupper.
Kontakta Bo Sandberg på telefon 026-65 56 27 eller faktarum@xlm.se 
 

Kontakta oss för rådgivning

Har du frågor om byggnadsvård, stilhistoria, fornfynd, kulturhistoriska platser, föremål, äldre foton eller annat kopplat till länets kulturarv – kontakta oss för rådgivning.
Länk till kontaktpersoner 
 

Boka ett föredrag

Är du intresserad av att vi kommer ut och håller ett föredrag eller en kulturvandring på något särskilt tema? Kontakta oss för en diskussion. 
Länk till inspirationslista på olika ämnen som vi erbjuder
 

Ladda ner våra rapporter

Länsmuseet arbetar med kulturmiljöfrågor i länets alla tio kommuner. I vår rapportserie sammanställer vi information och bilder från detta arbete. Här på hemsidan kan du ladda ned våra rapporter från de senaste åren.
Länk till Länsmuseets rapporter  
 

Kontakta oss för uppdrag

Länsmuseet utför uppdrag inom bland annat byggnadsvård och arkeologi. Kontakta oss gärna för en offert om du har ett ärende som du tror att vi kan hjälpa dig med.
Länk till Länsmuseets uppdragsverksamhet
 

Besöka faktarummet

Länsmuseet har en stor samling böcker om Gästrikland och Hälsingland. Här finns publikationer om intressanta byggnader och kulturmiljöer, spännande fornlämningar och många andra platser, personer och företeelser. I faktarummet kan du läsa böcker om konst, arkeologi, etnologi och många andra ämnen. Här finns även barnlitteratur för de yngre besökarna och du kan söka bilder från länet i våra fotopärmar.
Länsmuseets faktarum är öppet under museets öppettid och bemannat tis–fre kl 13–17.
Kontakta Bo Sandberg på telefon 026-65 56 27 eller faktarum@xlm.se

Boka tid för släktforskning 

Vi erbjuder möjlighet att släktforska via vår släktforskningsdator där du hittar alla Sveriges kyrkböcker via webbtjänsten ArkivDigital.
För att boka tid, kontakta Bo Sandberg på telefon 026-65 56 27 eller faktarum@xlm.se

Ta del av våra tidskrifter

Du kan komma till Faktarummet för att ta en lugn lässtund med någon av våra många tidskrifter varav Antik & Auktion, Hemslöjden och Arkitektur bara är några! I museets kafé finns de senaste numren att läsa.

Textila mönster & tekniker

I museets textilstudierum ser du ca 900 föremål med exempel på textilier från olika hemslöjdsföreningar samt väv- och broderitekniker. I studiesamlingen finns också ett bibliotek med litteratur på det textila temat. Ett besök i textilstudierummet bygger på självstudier och är kostnadsfritt.   

Boka besök i magasinen

Forskare och utbildningsgrupper är välkomna att boka tid för att besöka våra föremålsmagasin. Kontakta Kristina Lindkvist på telefon 026-65 56 03 eller kristina.lindkvist@xlm.se

Köpa böcker och skrifter

Länsmuseets förlag ger ut böcker och skrifter med koppling till länets kulturarv. Du kan köpa våra böcker via museibutiken.
Länk till museibutiken.
Ett handskrivet dokument