Naturens nygamla former

100 år efter Karl Blossfeldt

1 februari – 3 maj 2020

Foto: Mats Dahlén

I Mats Dahléns foton möts natur och fotografihistoria. Närstudierna av växter är inspirerade av den tyske skulptören och konstpedagogen Karl Blossfeldts fotografier.   

Mats Dahlén fascineras av Blossfeldts förmåga att hitta estetiska former i till synes obetydliga växtdelar, men också av den teknik som användes för att skapa så högkvalitativa bilder för mer än 100 år sedan. Med kamera och optik från 1920-talet började Mats själv att experimentera. Resultatet presenteras i utställningen. 

Mats Dahlén är född 1959 och uppvuxen i Gävle. Hans intresse för naturen väcktes tidigt och kombinerades med ett växande fotointresse. Huvudinriktningen är svart-vit analog teknik med äldre kamerautrustning. Han har tidigare ställt ut sina bilder på Länsmuseet Gävleborg och Café Mazarin i Söderhamn. 

Karl Blossfeldt (1865–1932) var lärare vid Vereinigte Staatsschulen für freie und angewandte Kunst i Berlin. Som fotograf var han självlärd. Syftet med hans närmast abstrakta växtfotografier var att lära konsteleverna att använda naturens egna former som inspiration för formgivning. Ändå var det fotografierna som gjorde Blossfeldt till ett världsnamn när bildverket Urformen der Kunst publicerades 1928. 

Plats: Länsmuseet Gävleborg, Södra Strandgatan 20 Gävle
Utställningen visas på plan 2.
Fotografi av en växt. Fotograf Mats Dahlén.
Foto: Mats Dahlén.

Ett äldre fotografi med en man som sitter vid ett träd. Han tittar på bladen.
Karl Blossfeldt (1865–1932)​. Foto från år 1894.