Extra Allt! i Studion

Vandringsutställning på besök i Studion.

Plats: Länsmuseet Gävleborg. Utställningen visas i Studion på entréplan.


Extra Allt är en utställning skapad av barn/ungdomar med neuropsykiatriska diagnoser som adhd, autism och asperger syndrom. 

Hösten 2013 visades utställningen Extra Allt på Länsmuseet Gävleborg. Utställningen skapades av sju barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. I ord och bild berättar de om hur de upplever sin tillvaro och vad det kan innebära att ha t ex adhd eller autism. De vill berätta så att andra ska förstå och kanske några känner igen sig.

Att ha dessa diagnoser kan ibland innebära att det är ”mer av allt” – man kan t ex vara extra känslig för intryck (ljud, ljus, känsel) och uppleva allt lika starkt. Ljudet från en fläkt kan ibland störa så mycket att man inte hör vad personen man pratar med säger…  Att leva i ett ständigt bombardemang av intryck utan att kunna värja sig gör att tillvaron kan bli extra jobbig.

Vid vissa diagnoser förstärks personlighetsdragen – en person som är lugn och inåtvänd kanske drar sig undan ännu mer medan en utåtriktad och sprallig person kan bli ännu livligare.

Det blir helt enkelt extra allt!

Men allt är inte negativt, tvärtom finns många styrkor och begåvningar. Se bara på alla kända personer som har eller kan ha haft någon av dessa diagnoser. Här finns både uppfinnare, vetenskapsmän, artister, författare och idrottsstjärnor!

Barnens bilder och kommentarer berättar hur det kan vara att ha en neuropsykiatrisk diagnos – både det positiva och det som kan vara jobbigt.

Extra Allt blev så efterfrågad att vi gjorde en liten vandringsutställning med tillhörande diskussionsmaterial för skolor. Ni lånar den helt gratis, se nedan för frågor/kontaktuppgifter.

”Det känns som att vart jag än går är jag alltid arg. Vart jag än vänder mig är det en vägg. Jag frågar om jag får vara med och dom säger nej. Då går jag till nästa och dom säger också nej. Det är som att det är väggar överallt.. Jag kan nästan bara vara med andra som också har adhd.”
Vill du låna Extra Allt till din skola?
Kontakta museipedagog Ingela Jönsson Linke: ingela.j.linke@xlm.se
Till utställningen finns också ett arbetsblad med förslag på diskussionsfrågor och övningar.
Utställnings info: Utställningen består av kopior av barnens bilder, monterade på kartong (50x70 cm) som är lätta att ställa upp i klassrummet. Det gör det också enkelt att flytta utställningen mellan olika klasser i skolan. Eller varför inte hänga upp den på skärmar någonstans så att alla kan se?
Del av målning.

Målning.