En hand håller i ett förstoringsglas och studerar textil på nära håll.

Faktabanken – kunskap på djupet

I den här faktabanken samlar vi texter, bilder och berättelser som vi sammanställer och forskar fram i arbetet med våra större utställningar och projekt. Faktabanken innehåller material för dig som vill dyka på djupet i något av museets specialområden.

Vi har även kopplat ihop faktabanken med det artikelmaterial som vi kontinuerligt skriver för söktjänsten Wikipedia och du kan även gå vidare och söka föremål och foton via söktjänsten Digitalt museum.

Har du information som du vill dela med dig av eller har du frågor om Faktabankens innehåll? Hör gärna av dig till oss.

Här hittar du kontaktinformation till museets medarbetare 
Ämnen: 
(Vi aktiverar material kontinuerligt under 2016/2017)

Boberg, Anna, konstnär
Billgren, Ola, konstnär
Graffiti
Gävleborg under 1:a världskriget 
Göteborgskoloristerna 
Hälsingegårdar
Joe Hill 
Järnhantering i Gävleborg
Keramik
Klintbergs brevsamling
Länets förhistoria
Museets och familjen Rettigs historia
Riksdagen i Gävle 1792
Samer i Gävleborg
Skogsfinnar
Tapeter
Ulfsparre, Hedvig, textilpionjär

Gävleborg under 1:a världskriget


Första världskriget gjorde 1900-talet till det blodigaste århundradet någonsin. Under krigets fyra år sändes miljoner unga arbetare och bondpojkar i döden av sina regeringar. Aldrig tidigare hade mänskligheten på egen hand orsakat en så stor katastrof. Och följderna skulle bli lika fruktansvärda.

Ryska revolutionen, Adolf Hitlers maktövertagande i Tyskland, andra världskriget, Förintelsen, kalla kriget – alla är på ett eller annat sätt resultat av den militära konflikt som tog sin början sommaren 1914.

Sverige förhöll sig neutralt men påverkades ändå av våldet i Europa och striderna till sjöss. Hungersnöd, politiska motsättningar och mötet med krigets offer gjorde avtryck på människor och platser runtom i landet, inte minst i Gävleborgs län.

Länk till mer material om Gävleborg under första världskriget

Joe Hill – Martyren från Gävle


Joel Hägglund från Gävle utvandrade till USA, där han anslöt sig till fackföreningsrörelsen. Han skrev sånger under namnet ”Joe Hill”, som genast blev populära.1914 anklagades Joe Hill för mordet på en före detta polisman. Hill nekade och rättsfallet fick ett enormt genomslag i pressen. Den amerikanske presidenten och kända kulturpersonligheter begärde en ny rättegång. När Joe Hill avrättades den 19 november 1915 hade han redan nått ikonstatus.

Var Joe Hill oskyldig? Varför berättade han inte hela sanningen? Ville han bli en martyr för sin organisation?  Det här är berättelsen om myten och människan Joe Hill och om den stad som formade honom.

Utställningen visades på Länsmuseet Gävleborg 14 mars 2015–7 september 2015.

Länk till mer material om Joe Hill
Joe Hill avbildad i ett s.k. Mug shot inför rättegången

Museets och familjen Rettigs historia


Museet, som är en stiftelse, öppnade under namnet Gävle Museum 1940. Museet har sin grund i en donation från Gävleparet John och Antonie Rettig som testamenterade samlingar och pengar till Gävle stad för att bygga museet. För att göra länsuppdraget tydligt omvandlades Gävle Museum 1978 till Länsmuseet Gävleborg, som är vårt namn än idag. 

Museibyggnaden ritades av stadsarkitekt Sven Wranér och skulle, enligt donatorn Antonie Rettigs önskemål, i möjligaste mån likna hennes systers palats – det von Plessenska palatset i Köpenhamn. 

Länk till mer material om museets och familjen Rettigs historia
Museet inklätt i byggnadsställningar inför färdigställandet 1939-1940