Fiskarkapell i Gästrikland och Hälsingland

Längs kusten i Gävleborg finns elva bevarade träkapell, byggda från 1600-talet och framåt. De flesta av fiskarkapellen ligger på öar dit det enbart går att ta sig med båt. Dessa platser präglades av fiskarlivets slitsamma villkor. I dessa miljöer var fiskarkapellet den viktigaste samlingspunkten och hela fiskelägets gemensamma ansvar. Det var även här som fiskeutrustningen stuvades in när de som fiskade begav sig till sina hemorter under vinterhalvåret. Men fiskarkapellen är i högsta grad ett levande kulturarv som fortfarande används och årligen besöks av mängder av personer.

Boken Fiskarkapell i Gästrikland och Hälsingland är en upptäcktsresa till några av gästrike- och hälsingekustens allra bäst bevarade och särpräglade kulturmiljöer. Boken är producerad av Hälsinglands museum och Länsmuseet Gävleborg, i samarbete med Svenska kyrkan.

Bokens omfång är 170 sidor, mått 20 x 25 cm och rikligt illustrerad med gamla och nya foton samt kartmaterial.

Bokomslag i blått med bild av interiör från fiskarkapell.

Om du vill köpa boken mailar du namn, adress och önskat antal till:
butiken@xlm.se
Boken kostar 200 kr (ev. fraktkostnad tillkommer).

Har du frågor om innehållet i boken Fiskarkapell i Gästrikland och Hälsingland, kontakta gärna någon av bokens författare:

Lars Nylander, Hälsinglands museum
lars.nylander@hudiksvall.se

Daniel Olsson, Länsmuseet Gävleborg
daniel.olsson@xlm.se
Telefon: 026-65 56 72

Bo Ulfhielm, Länsmuseet Gävleborg
bo.ulfhielm@xlm.se
Telefon: 026-65 56 11
Kuggörarnas kapell med klockstapel - Länsmuseet GävleborgKuggörarnas fiskarkapell från 1778. Ett rödmålat träkapell med enkel klockstapel och vita knutar, och höga järnspiror på taknocken. Kapellet ligger på stenig mark med havet och skärgården i bakgrunden. Ingången smyckad med björkar vid den årliga prästhelgen.
Interiör från Bålsö kapell. Ljus färgsättning med dekormålat altare och väggpartier.Interiör från Bålsö kapell.