Förskola

Hej förskolelärare och dagbarnvårdare!


Vill du gå runt i museet på egen hand med din barngrupp?
På plan 1 i huset finns vår öppna ateljé där ni och barnen kan rita, läsa och klä ut er.
I anslutning till ateljéerna finns utställningen Sagorna vi lämnade i havet, där bilder och väggtexter beskriver barns tankar om krig, flykt och vänskap. För mindre barn är de mjuka fiskarna och sköldpaddorna i utställningen roliga att leka med.
Vår receptionspersonal hjälper gärna till med förslag och tips på vad som kan passa er.

Vill du boka en visning till din klass eller grupp?
Vi har visningar på olika teman, där vi utgår från museets utställningar och konstsamling samt tillfälliga utställningar. Visningarna kan kombineras med olika former av workshops/hantverk/prova på-aktiviteter, t ex trådslöjd eller bildövningar.

Har du speciella önskemål så kan vi skräddarsy en visning för just din klass.
Kontakta då  våra pedagoger.


Boka visning här »

Pedagoger: ingela.j.linke@xlm.se och richard.schill@xlm.se

Visning: ca 45 minuter till 1 timme. Kostnadsfritt för skolor.
Visning och workshop: ca 1,5 till 2 timmar. Max 15 elever/workshop. 650 kr (+moms).
Bokning: Alla bokningar görs via vårt bokningsformulär.
Äta/fika: Har ni med er matsäck så går det bra att äta i ateljén (ca 15 platser). Är ni många så finns andra lokaler att låna. Meddela gärna detta vid bokningen så ni säkert får en plats att äta på. 

Exempel på visningar:


Väder och vind
Vi tittar på landskap och hur konstnärer skildrat olika typer av väder och årstider. Framför allt tittar vi på vatten – forsar, älvar och stilla vatten. Därefter jobbar vi i ateljén med att på olika sätt måla natur – väder och vatten.

Vad är en konstnär? Vad är konst?
Konst kan vara allting, säger en del. Vad är en konstnär? Vi tittar på olika typer av konst i museets samlingar, från traditionellt måleri och skulptur till objekt och installationer. Vi diskuterar vad materialen består av, hur konstnären arbetat, vad vi tror att konstnären vill säga med sitt verk och vad vi själva tänker.

Lika-Olika
Vem är jag och vem bestämmer hur jag ska vara? Hur var det förr? I bilder av konst från 1700-talet till idag funderar vi över detta. Vi ser oss om i konstsamlingen.

Upptäck museet
Visningar av museibyggnaden och samtal kring vad ett museum är. Vad gör man där? Vilka jobbar på museet och varför finns det museer? Vi pratar bland annat om vad det är vi ser i museets utställningar och hur det har kommit dit. Vem bestämmer vilka saker man ska samla på? Vems historia är det vi får se? Frågor kring hur barnen tror att vår tid, deras egen vardag, kommer att speglas på museerna.


Boka visning här »