id:TRANS
Från Kung Kristina till idag

6 september – 4 november 2018

Fotokonstnären Elisabeth Ohlson Wallin lyfter transpersoners liv, situation och rättigheter. Förutom bilder, videoinstallationer och intervjuer med nutida transpersoner får besökaren möta ”Kung Kristina” och andra historiska förebilder för transrörelsen. Bilderna ger en historia åt de historielösa. En historia att vara stolt över och känna gemenskap kring. id:TRANS är en utställning som vill väcka diskussioner och synliggöra.

När Elisabeth var barn upplevde hon att omgivningen inte lade någon vikt vid om hon var pojke eller flicka. Hon var en individ, en människa och kallades Beppe. Inom transrörelsen har hon upptäckt att friheten att vara den man vill känns större. Många transpersoner idag  tycker inte heller att det är viktigt att gå fullt ut när det gäller könsbyte till exempel.

Utställningen består av porträtt av människor – en historisk del som bygger på Elisabeth Ohlson Wallins föreställning Kung Kristina (om drottningen som ville vara kung) och en samtida del. De historiska fotografierna visar hur människor kanske kunde ha portätterats om samhället varit mer tillåtande.

I utställningen kan du  även ta del av filmer och intervjuer med transpersoner.

För lärare
Till utställningen id:TRANS finns en lärarhandledning att ladda ned. Den innehåller både fakta, historik, berättelser om personerna i utställningen och tips på övningar. Läs den gärna innan ni besöker utställningen. Välkomna!
Lärarhandledning: Pdf, A4, 24 sidor.


Plats: Länsmuseet Gävleborg, tillfälliga utställningar entréplan​