Ser du mig nu

Josefin Lindskog

13 juni – 30 augusti 2020
Covid-19-pandemin pågår. Var rädd om dig själv och andra.
•  Håll avståndet till andra besökare. 
•  Max 15 personer i utställningen samtidigt.


Monumentala teckningar med etsande skärpa, i samspel med textila objekt.

”Jag kan göra båda. Jag kan vara mamma och konstnär” säger jag till mig själv varje dag. Men tvivlar varje sekund, och lyfter mina döttrars styrka så att de aldrig ska behöva tvivla.  

Kvinnan, kroppen och kampen. Inlärd att vara i ständig beredskap för att tillfredsställa omgivningens behov kämpar jag för mitt eget utrymme. 

I konsten får jag kräva mitt eget utrymme för att bearbeta rädslan inför livet, framtiden, vardagen och döden. När huvudet rusar saktar handen ner. Min existens blir förnimbar genom kameran och verklig på pappret via grafitstiftet.  

Det är ett obehagligt möte, men nödvändigt. Jag letar efter mina egna konturer, förstorar och återskapar. Skalan större än verkligheten, i konsten får jag kräva utrymme. Det handlar om att leva och överleva, om kaos och tillit, att ha kontroll och förlora den, att ta plats med sin kropp och sin existens.  

Helt emot all praktisk rimlighet fortsätter jag. Jag måste vara konstnär för att inte implodera. 


Josefin Lindskog är född 1980 och utbildad vid Konstfack och Dramatiska institutet. Hon är även verksam som kostymdesigner.  
www.josefinlindskog.se​

Rettigs konstnärsstipendium 2019 tilldelades Josefin Lindskog. Stipendiet delas ut vartannat år av Länsmuseet Gävleborg, Rettig Capital Oy AB och Per Christian Rettig & Co till en konstnär som arbetar med samtidens frågor. 
Mer om Rettigs konstnärsstipendium

Plats: Länsmuseet Gävleborg, Södra Strandgatan 20 Gävle
Konstnär Josefin Lindskog sitter framför sina konstverk.


Vill du veta mer eller inte har möjlighet att komma och titta rekommenderar vi denna video där Josefin Lindskog själv berättar delar i utställningen

Svartvit teckning av Josefin Lindskog.