Länsmuseet i Gävle
Museet öppet - fri entré!

Vi har öppet: Tisdag-fredag 11-18, lördag-söndag 12-16. Välkommen!

Du möter både gammalt och nytt i vårt uppfräschade museum. I vår tillgängliga entré finns ett nytt graffitiverk och en utställning om museets insamling av föremål genom tiderna.

I entréplanets utställningssalar visas utställningen Plats utan namn av Knutte Wester, som fick Rettigs konstnärsstipendium 2015.

Vårt utställningsrum STUDION för barn och unga finns på entréplanet. Där visas utställningen Atreyus värld. Atreyu är 15 år och har autism, han kommunicerar genom sina bilder. 

I vårt faktarum kan du läsa böcker om konst, arkeologi, byggnadsvård, etnologi och många andra ämnen.

Unna dig en paus i museets café, där finns närproducerade godbitar och matiga mackor. I butiken hittar du konsthantverk, leksaker, specialformgivna prylar och litteratur.

Länets historia I ett rum gör vi  några nedslag i länets historia, som också speglar Sverige och världen. Här berättas om hur skogen och havet lade grunden till länets utveckling, med exempel från järnhanteringen, 1600-talets vapenindustri och 1700-talets lyxproduktion. Fortsättning följer under 2018–2019, då nya utställningsrum öppnar.  

Fråga bilden Kända och okända fotografer från länet har förevigat sin tid. 
Ser vi samma sak som personen bakom kameran eller ser vi vår egen tid. Vad vill vi minnas och vad vill vi glömma? 

Sagorna vi lämnade i havet Utställningen bygger på boken Valen simmade förbi sagorna vi lämnade i havet och skildrar barns egna berättelser om krig och flykt. 

Vi har nu två ateljéer för barn och unga. Den ena står alltid öppen – här är du välkommen att skapa själv. Du kan rita, läsa böcker och klä ut dig!

Konsten Konstsalarna på plan 2 och 3 är uppfräschade med färg på väggarna och ny hängning av konsten. Här möter du svensk konst från 1600-tal fram till idag.

Cyrénsalen Här presenteras bredden av Gunnar Cyréns konstnärskap med designföremål av silver, glas och plast.

Smaken & kapitalet Utställningen om Hedvig Ulfsparres liv och textilsamling finns kvar. På plan 3 kan du titta närmare på Hedvigs samling av textilier i ett nytt studierum.

Lördagsateljé för barn i alla åldrar Från och med nyöppningen och året ut är du välkommen till ateljén på lördagar kl 13-15, där våra pedagoger inspirerar till skapande aktiviteter. 

Kultursöndagar Varje söndag kl 14 under hösten kan du följa med på en visning i museet eller lyssna på föredrag. Olika teman varje gång. 

Första advent doftar det jul i museet, då invigs konstnären Margareta Perssons Pepparkakshus i storformat.

Mer info om vår programverksamhet  hittar du i kalendairet här på hemsidan.
Länk till kalendariet

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev på så missar du inget!
Länk till Länsmuseets nyhetsbrev.
Följ oss på Facebook och Instagram.


Grävmaskin gräver upp betonggolv i museets källare - Länsmuseet Gävleborg