Länsmuseet i Gävle
Välkommen - fri entré!

Öppettider 
Tisdag–fredag  kl 11–18
Lördag–söndag kl 12–16
FRI ENTRÉ

Faktarummet är öppet under museets öppettider. Bemanning finns tis–fre kl 13–16.30. Har du frågor om faktarummet och materialet där, kontakta oss på faktarum@xlm.se eller på telefon 026-65 56 27.

Det här kan du se i museet
Du möter både gammalt och nytt i vårt uppfräschade museum. I vår tillgängliga entré finns ett graffitiverk och en utställning om museets insamling av föremål genom tiderna.

Vårt utställningsrum STUDION för barn och unga finns på entréplanet. 

I faktarummet kan du läsa böcker om konst, arkeologi, byggnadsvård, etnologi och många andra ämnen.

Unna dig en paus i museets café, där finns närproducerade godbitar och matiga mackor. I butiken hittar du konsthantverk, leksaker, specialformgivna prylar och litteratur.

Länets historia I ett rum gör vi  några nedslag i länets historia, som också speglar Sverige och världen. Här berättas om hur skogen och havet lade grunden till länets utveckling, med exempel från järnhanteringen, 1600-talets vapenindustri och 1700-talets lyxproduktion. Fortsättning följer under 2018–2019, då nya utställningsrum öppnar.  

Fråga bilden Kända och okända fotografer från länet har förevigat sin tid. 
Ser vi samma sak som personen bakom kameran eller ser vi vår egen tid. Vad vill vi minnas och vad vill vi glömma? 

Sagorna vi lämnade i havet Utställningen bygger på boken Valen simmade förbi sagorna vi lämnade i havet och skildrar barns egna berättelser om krig och flykt. 

Vi har nu två ateljéer för barn och unga. Den ena står alltid öppen – här är du välkommen att skapa själv. Du kan rita, läsa böcker, spela spel och klä ut dig!

Konsten Konstsalarna på plan 2 och 3 är uppfräschade med färg på väggarna och ny hängning av konsten. Här samsas nyförvärvad samtidskonst med med klassiker från 1600-talet.

Cyrénsalen Här presenteras bredden av Gunnar Cyréns konstnärskap med designföremål av silver, glas och plast.

Smaken & kapitalet Utställningen om Hedvig Ulfsparres liv och textilsamling finns kvar. På plan 3 kan du titta närmare på Hedvigs samling av textilier i ett nytt studierum.

Spår av liv Utställningen om länets förhistoria öppnar åter under våren 2018.
Till dess kan minisutställningen Några spår av liv ses på plan 2.