Ohtsedidh
Samiska kulturyttringar i Mellansverige

28 oktober – 29 november 2020
Vandringsutställning i Torsåkers kyrka


Under mycket lång tid har det bott samer i Gästrikland och Hälsingland. Hur länge är det ingen som vet. I maj 1732 reste naturforskaren Carl von Linné genom Jättendal i norra Hälsingland. Där mötte han sju samer och en renhjord. Linné blev förvånad att finna samer så långt söderut, men samerna berättade att de var födda i Hälsingland och tänkte bo kvar där hela sitt liv. Det är en tidig nedtecknade berättelse om samer i Gävleborg.

Samer är inte bara ett nomadiserande och renskötande folk som hör hemma i fjällvärlden. Samernas historia inrymmer så många fler berättelser. Utställningen Ohtsedidh – Samiska kulturyttringar i Mellansverige berättar en del av dessa mindre kända historier: om vinterbetesland för renar långt nere i Mellansverige, om samerna som skickliga hantverkare och om yrkesgruppen ”sockenlappar”. Utställningen visar också hur vi idag kan hitta spår i landskapet av ett folk som med sitt respektfulla förhållningssätt till naturen har rört sig lätt och försiktigt i markerna.

Ohtsedidh – Samiska kulturyttringar i Mellansverige  är en vandringsutställning som har producerats i samarbete mellan Dalarnas museum, Västmanlands läns museum, Länsmuseet Gävleborg, stiftelsen Gaaltije – sydsamiskt kulturcentrum i Östersund, Ájtte – svenskt fjäll och samemuseum samt Idre sameby.

Pedagogiskt material
Som komplement till utställningen finns ett pedagogiskt material som stöder lärare i undervisningen om den samiska kulturen, och synliggör historien om en långvarig samisk närvaro i det mellansvenska området. En historia som ör okänd för de flesta. 
www.ohtsedidh.se/foer-skolan/ 

Utställningen kommer att turnera på olika platser i Gävleborg under 2020–2021.

www.ohtsedidh.se

Plats: Torsåkers kyrka

Utställningen kommer att vara tillgänlig:
Onsdagar kl 14–18. (28 oktober.  4, 11, 18 och 25 november)
Under Allhelgonahelgen: Fredag 30 oktober kl 14–18. Lördag 31 oktober kl 10–14.
Söndagarna 8, 15, 22  och 29 november i samband med gudstjänsten.

Se Torsåkers församlings annons i Hoforsbladet för gudstjänsttider
eller ring 0290-400 02 församlingsexp. (säkrast må, ti, on, och fr kl 10–12)

Se Torsåkers församling eller Torsåkers församling på Facebook
Affisch i samiska flaggans kulörer rött, blått och gult. Foton på olika typer av samiskt hantverk.


Två svartvita foton med länk till arbetsmaterial.