Ohtsedidh
Samiska kulturyttringar i Mellansverige

29 september – 25 oktober 2020
Vandringsutställning på Länsmuseet Gävleborg


Under mycket lång tid har det bott samer i Gästrikland och Hälsingland. Hur länge är det ingen som vet. I maj 1732 reste naturforskaren Carl von Linné genom Jättendal i norra Hälsingland. Där mötte han sju samer och en renhjord. Linné blev förvånad att finna samer så långt söderut, men samerna berättade att de var födda i Hälsingland och tänkte bo kvar där hela sitt liv. Det är en tidig nedtecknade berättelse om samer i Gävleborg.

Samer är inte bara ett nomadiserande och renskötande folk som hör hemma i fjällvärlden. Samernas historia inrymmer så många fler berättelser. Utställningen Ohtsedidh – Samiska kulturyttringar i Mellansverige berättar en del av dessa mindre kända historier: om vinterbetesland för renar långt nere i Mellansverige, om samerna som skickliga hantverkare och om yrkesgruppen ”sockenlappar”. Utställningen visar också hur vi idag kan hitta spår i landskapet av ett folk som med sitt respektfulla förhållningssätt till naturen har rört sig lätt och försiktigt i markerna.

Ohtsedidh – Samiska kulturyttringar i Mellansverige  är en vandringsutställning som har producerats i samarbete mellan Dalarnas museum, Västmanlands läns museum, Länsmuseet Gävleborg, stiftelsen Gaaltije – sydsamiskt kulturcentrum i Östersund, Ájtte – svenskt fjäll och samemuseum samt Idre sameby.

Pedagogiskt material
Som komplement till utställningen finns ett pedagogiskt material som stöder lärare i undervisningen om den samiska kulturen, och synliggör historien om en långvarig samisk närvaro i det mellansvenska området. En historia som ör okänd för de flesta. 
www.ohtsedidh.se/foer-skolan/ 

Utställningen kommer att turnera på olika platser i Gävleborg under 2020–2021.

www.ohtsedidh.se

Bara på länsmuseet:
Vi visar föremål från Länsmuseet Gävleborgs utgrävning av ett sockenlappboställe i Järvsö i Hälsingland. 
Arkeologer i fält. Under en grävning. Skog.

Se Maria Björk visa och berätta från den arkeologisk undersökningen.
Ca 15 minuter (film från Länsstyrelsen Gävleborg)


De fem nationella minoriteterna har inte alltid fått synas i historieskrivningen. Länsmuseet vill på olika sätt jobba för att de ska få tillbaka sin självklara plats i historien. Det gör vi bland annat genom samverkan med föreningar, föredrag och utställningar. 


Plats: Länsmuseet Gävleborg, Södra Strandgatan 20 Gävle
Öppet: Tisdag – fredag 11–17. Lördag, söndag 12–16
Affisch i samiska flaggans kulörer rött, blått och gult. Foton på olika typer av samiskt hantverk.


Två svartvita foton med länk till arbetsmaterial.