Påskfirande i Sverige

Påsken är den största kristna högtiden under året. Liksom julen är den en blandning av fornnordisk tradition, kristendom och folktro och är i dag mer av en familjehögtid än ett religiöst firande.

Till skillnad från de flesta andra högtiderna i Sverige infaller inte påsken på ett visst datum utan flyttas från år till år. Det som bestämmer när det är påskdagen är den första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen. Vårdagjämningen, då dag och natt är lika långa, inträffar alltid mellan den 19 mars och 21 mars, vilket innebär att påsken alltid är någon gång mellan den 22 mars och den 25 april.

Att ägg kopplas ihop med påsken går tillbaka på urgamla föreställningar om ägget som en symbol för liv och fruktbarhet och återfödelse. När fastan innan påsken var slut var det vanligt att äta näringsrika ägg, och det är också på våren hönsen kommer igång med att värpa igen. Att måla och skänka bort dekorerade ägg är en gammal kristen tradition. Än i dag målar vi hönsägg under påsken, men de ägg vi skänker bort är nu oftast pappägg fyllda med godis.

Traditionen med påskkärringar anses ha att göra med 1600-talets tro på häxor. Under skärtorsdagen, eller natten mellan dymmelonsdagen och skärtorsdagen, for häxorna till Blåkulla för att ha fest med djävulen. För att skrämma häxorna tände folk eldar och sköt med gevär. Detta utvecklades sedan till traditionen med påskbrasor och smällare. Det är osäkert när vi började få påskkärringar som gick runt bland hus och knackade dörr, men det går troligen tillbaka till tidigt 1800-tal, kanske tidigare än så. Från början var det ungdomar och vuxna som klädde ut sig till påskkärringar, men allt eftersom om det att bli mer av en tradition för barn.

Påskriset kopplas i kristen tradition till Jesu intåg i Jerusalem, då det ströddes palmblad framför honom. Liksom ägget kan riset också ses som en symbol för pånyttfödelse. På 1600-talet kunde man piska varandra med riset för att påminna om Jesu lidande. Med tiden började riset pyntas, men det är först från sent 1800-talet och tidigt 1900-tal som riset började användas som den dekoration med fjädrar vi har i dag.

/Richard Schill, kulturmiljöpedagog
Svartvitt foto av en kvinna som står i ett rum. Påskris och en påsktupp på ett bord.

Tuppar i trä i olika färger