Rotblöta

23 juni – 8 juli 2018
Erik-Anders i Asta, Söderala

Konstnären Erik Olof Wiklund föddes i Alfta 1989, mitt bland de stora hälsingegårdarna i Voxnadalen. Ett arv som förpliktar, gör sig påmint, skaver och stärker. Under hela hans liv har ett inre samtal med detta arv hållits igång. 

Kanske är det just det komplexa i kulturarvsberättelsen om hälsingegårdarna som har gjort Erik Olof så mångsidig som konstnär? Som får associationerna att blixtra, men också gå på tvärs, kollidera. Verket Rotblöta myllrar av associationer. 

Rotblöta handlar om världsarvet Hälsingegårdar och om hur det är att bära sin kultur in på bara skinnet. Schablonmönstret till kroppsmålningen är noga valt, från ett av rummen på världsarvsgården Pallars i Långhed. Hatten är inspirerad både av 1800-talets folkliga brudkronor och av de individuellt dekorerade brokvistarna i Alfta. 

Väderfenomenet rotblötan innehåller också ett element av risk. För växten kan en torka vara förödande, men för mycket vatten kan i stället dränka rötterna och göra att plantan kvävs. 

På ytan är kulturarvet skört, så lätt att skölja bort. Samtidigt är det starkt, omöjligt att missa. Räcker det med en rotblöta för att tvätta av kulturarvet? Och om det sköljs bort – vad blir då kvar av människan? 

Följ Erik Olof Wiklunds konstnärskap på 
facebook.com/ErikOlofWiklund 
instagram.com/ErikOlofWiklund 
www.erikolofwiklund.com

Utställningen Rotblöta är producerad av Länsmuseet Gävleborg i samarbete med Erik Olof Wiklund. 

Plats: Erik-Anders i Asta, Söderala
Öppet: Dagligen kl 11–17
www.erik-anders.se