Sagorna vi lämnade i havet

Vad är krig?
Hur känns det att fly och komma till ett nytt land?
Hur får man vänner när man inte kan språket?
Det och många andra funderingar handlar den här utställningen om. Barn från både Sverige och arabisktalande länder har skrivit om sina tankar och upplevelser av krig och flykt.

I min lilla väska stoppade jag ned klockan
som jag köpte i Aleppo…
jag ska hålla koll på tiden
tills jag kommer tillbaka till dig
Aleppo

En flykting har två länder.
Ett land han sökt mycket efter
och inte hittat
och ett land han försökt återvända till
utan att lyckas.

Utställningen bygger på boken Valen simmade förbi sagorna vi lämnade i havet där barn från hela Gävleborgs län har skrivit om sina tankar om krig och flykt, tillsammans med den syriske barnboksförfattaren Barée Khalil och Tomas Jakobsson från Länsmuseet Gävleborg.

Boken kom till under projektet Att komma till ön med skatten är inget äventyr. Ett projekt som drivits av Gävles Unga där bland andra Länsmuseet Gävleborg medverkat. Texterna finns på både svenska och arabiska och illustrationerna i boken och på väggarna i utställningen är skapade av Doha Alkateeb från Syrien.