Sötvatten – en värld av liv

19 september – 22 november 2020
 
Covid-19-pandemin pågår. Var rädd om dig själv och andra.
•  Håll avståndet till andra besökare. 
•  Max 15 personer i utställningen samtidigt.


Sötvatten är en vandringsutställning från Regionmuseet Kristianstad i samarbete med sötvattenspecialisten, fotografen och filmaren Johan Hammar.


En hisnande upptäcktsfärd både över och under vattenytan.

Glaciärer, älvar, bäckar, åar, våtmarker, sjöar, småvatten och tillfälliga vatten. Utställningen bygger på både fotograferat och filmat material av arter och miljöer både under och över vattenytan, från norra till södra Sverige. Hotet mot våra vattenmiljöer, men inte minst det positiva arbete med att återställa och återskapa vattenmiljöer som sker, illustreras också i utställningen.

Genom magiska foton och filmer och därtill ett antal interaktiva stationer, är syftet med utställningen att skapa en fascination för vilka fantastiska vattenmiljöer som finns i vårt eget land. Men också att skapa lust till att lära mer, att själv gå ut och upptäcka och kanske till och med arbeta med vattenmiljöer i framtiden.

Med utställningen vill vi öka förståelsen och kunskapen om hur livsnödvändigt det är med orörda, levande och friska vatten - för både människor och djur.


Om Johan Hammar

Johan Hammar är biologen som blev fotograf och filmare. Efter 15 år som specialist på sötvatten arbetar han sedan 2013 som fotograf och filmare på heltid. Hans bilder och filmer publiceras och visas både i Sverige och utomlands. Johan är en mycket uppskattad föredragshållare och inspiratör som trollbinder publiken med sitt kunnande och engagemang. Flera av Johans utställningar har turnerat runt i Sverige under flera år, från Abisko i norr till Falsterbo i söder.

I två år har Johan arbetat med att dokumentera glaciärer, sjöar, älvar, våtmarker och några av de fascinerande arter som finns i våra vatten. Arbetet har tagit honom till Sveriges största, längsta, klaraste och kallaste vatten. Upp i luften och ner under ytan. En fascinerande upptäcktsresa i svenska sötvatten.

”Många svenskar vet hur ett korallrev ser ut men få känner nog till att det kan se ut så här i en svensk sjö. Stänglar av näckrosor sträcker sig upp mot ytan och botten täcks av en vackert ljusgrön matta med kransalger. Och där, blixtstilla under näckrosorna, står gäddan och lurpassar. Det är bara bröstfenorna som rör sig lite försiktigt. – Sakta, sakta glider jag närmare gäddan. Sen ligger jag bara där och betraktar, glömmer nästan bort att fotografera. Ett helt magiskt ögonblick i en svensk sjö.”  
Johan Hammar 

Årets naturfotograf 2018 utsedd av Naturvårdsverket
www.johanhammar.com


Skolprogram för grundskolan
en handledning framtagen av Regionmuseet i Skåne

Med utgångspunkt från naturfotograf Johan Hammars fotografier ska eleven lära sig om miljö, hållbarhet och biologisk mångfald – men också om allt det roliga, jobbiga, spännande och påfrestande med att vara naturfotograf.

Med programmet vill vi öka förståelsen och kunskapen om hur livsnödvändigt det är med orörda, levande och friska vatten – för både människor och djur. Det ska också ge eleven insikt i hur vi påverkar våra vattendrag och vad det får för konsekvenser, samt att det faktiskt pågår ett framgångsrikt arbete för att bevara och skydda våra vattenmiljöer.
Skolprogram för grundskolan 
 


Mer om projektet Sötvatten
www.sotvatten.se


Plats: Länsmuseet Gävleborg, Södra Strandgatan 20 Gävle

Trailer. Ca 1 minut lång.

Fotograf Johan Hammar med kamera i en fors.
Johan Hammar.

Stor fågel som fångat en fisk.

Foto: Johan Hammar.