Spår av liv

En frågvis utställning om människor och platser i Gävleborgs förhistoria
Visas på Länsmuseet Gävleborg t.o.m. 3 januari 2016.

Var det bara sten överallt på stenåldern? Det finns många frågor och funderingar om hur livet och miljön såg ut för tusentals år sedan. Frågor som kittlar vår fantasi. Men hur får vi reda på svaren? En del vet vi, annat kan vi gissa och mycket kommer vi aldrig riktigt att få svar på. I den nya och omarbetade basutställningen om länets förhistoria är det barnens frågor som är den röda tråden.

I utställningen lyfter vi fram och resonerar kring ett antal intressanta och spännande platser i länet. På dessa platser har arkeologer gjort olika typer av undersökningar för att hitta ledtrådar till hur människorna levde och hur platserna såg ut.

Spår av liv innehåller också en hel del föremål – fynd från länet som berättar om vår förhistoria. Här finns, precis som tidigare, Björkebåten och Kråknäsjärnen, den Persiska glödpannan och Allmänningeskatten – men också nya fynd från de senaste årens undersökningar. Ett tuggummi som är 9 000 år gammalt, ett bröd från järnåldern och skallen av en ung man som levde för 4 400 år sedan är några av nytillskotten.

I utställningen kommer du också att få bekanta dig med arkeologerna och deras arbetssätt. Hur gör man en utgrävning och hur vet man vad det är man ska leta efter?

Välkommen till Spår av liv!