Boka en vandringsutställning

Extra Allt!


Hösten 2013 visades utställningen Extra Allt på Länsmuseet Gävleborg. Utställningen skapades av sju barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. I ord och bild berättar de om hur de upplever sin tillvaro och vad det kan innebära att ha t ex adhd eller autism. De vill berätta så att andra ska förstå och kanske några känner igen sig.

Att ha dessa diagnoser kan ibland innebära att det är ”mer av allt” – man kan t ex vara extra känslig för intryck (ljud, ljus, känsel) och uppleva allt lika starkt. Ljudet från en fläkt kan ibland störa så mycket att man inte hör vad personen man pratar med säger…  Att leva i ett ständigt bombardemang av intryck utan att kunna värja sig gör att tillvaron kan bli extra jobbig.

Vid vissa diagnoser förstärks personlighetsdragen – en person som är lugn och inåtvänd kanske drar sig undan ännu mer medan en utåtriktad och sprallig person kan bli ännu livligare.

Det blir helt enkelt extra allt!

Men allt är inte negativt, tvärtom finns många styrkor och begåvningar. Se bara på alla kända personer som har eller kan ha haft någon av dessa diagnoser. Här finns både uppfinnare, vetenskapsmän, artister, författare och idrottsstjärnor!

Barnens bilder och kommentarer berättar hur det kan vara att ha en neuropsykiatrisk diagnos – både det positiva och det som kan vara jobbigt.

Extra Allt blev så efterfrågad att vi gjorde en liten vandringsutställning med tillhörande diskussionsmaterial för skolor. Ni lånar den helt gratis, se nedan för frågor/kontaktuppgifter.

Utställningen lånas kostnadsfritt

Den består av kopior av barnens bilder, monterade på kartong (50x70 cm) som är lätta att ställa upp i klassrummet. Det gör det också enkelt att flytta utställningen mellan olika klasser i skolan. Eller varför inte hänga upp den på skärmar någonstans så att alla kan se?

Till utställningen finns också ett arbetsblad med förslag på diskussionsfrågor och övningar.

Vill du låna Extra Allt till din skola?
Kontakta museipedagog Ingela Jönsson: ingela.jonsson@xlm.se 

Barn målar en bild - Länsmuseet GävleborgUnder Ytan

Unga berättar om psykisk ohälsa och att hitta sig själv
”Som barn försökte jag förklara för mina föräldrar hur det kändes. Jag sade att jag liksom ”mådde illa inne i huvudet”. Men de förstod inte och viftade bort det, så jag tänkte att jag får klara det själv.” Det berättar en av de unga i ådern 15-24 år, som skapat utställningen Under Ytan, i samarbete med Länsmuseet Gävleborg.

Allt fler unga mår idag dåligt av olika skäl. Det kan handla om stress, ångest, depressioner och funderingar kring identitet. Samtidigt lider många i tysthet, det här är inget man talar högt om. I skolan pratas det inte heller om psykisk ohälsa i någon större utsträckning, vilket gör att den som är drabbad kan uppleva både ensamhet och skam, helt i onödan. 

Med den här utställningen vill några unga personer dela med sig och bidra till öppenhet och ökad förståelse för psykisk ohälsa. Utställningens namn ”Under ytan” syftar på att vi alla har mycket under ytan i vårt inre och på att vi kan känna oss helt under ytan när vi inte mår bra. Samtidigt – om vi ”skrapar lite på ytan” eller dyker djupare ner under den, kan vi upptäcka fantastiska saker. 

Tillsammans med Länsmuseets konstpedagog har åtta unga skapat en utställning i text och bild. Utställningen kan bokas av skolor och bibliotek i länet. 

Utställningen lånas kostnadsfritt

Den består av kopior av de ungas bilder, monterade på kartong (50x70 cm) som är lätta att ställa upp i klassrummet. Det gör det också enkelt att flytta utställningen mellan olika klasser i skolan. Eller varför inte hänga upp den på skärmar någonstans så att alla kan se?

Till utställningen finns också ett arbetsblad med förslag på diskussionsfrågor och övningar.

Vill du låna Under Ytan till din skola?
Kontakta museipedagog Ingela Jönsson: ingela.jonsson@xlm.se

Rosa ansikte i rinnande akvarellfärg - Länsmuseet Gävleborg

Hitförda av krigets stormar 

Finska krigsbarn i Gävleborg

Året är 1947. På järnvägsstationen i Gävle trängs en grupp flickor och pojkar vid en väntande tredjeklassvagn. Få har resväskor, de flesta bär sitt bagage i paket, inslaget i brunt omslagspapper. Men en sak har de alla gemensamt: adresslappen som hänger runt halsen. Adresslapparna avslöjar att det är barn från Finland, på väg hem till sina föräldrar efter att andra världskriget tagit slut. Under krigsåren kom mer än 4 000 barn till Gävleborg. Berättelsen om de finska krigsbarnen är en del av vår historia.

Utställningen är producerad av Länsmuseet Gävleborg i samverkan med Arkiv Gävleborg och Gävle Kommunarkiv.

I sambanband med utställningen erbjuder vi föredrag. Kontakta intendent Ann Nilsén för mer information: ann.nilsen@xlm.se

Vill du låna utställningen av oss?
Kontakta kulturmiljöpedagog Richard Schill: richard.schill@xlm.se