Vi lever
En ny tid är här

Invigning 4 september kl 18

I den här fotoutställningen kan du se några av alla personer som figurerar i vår andra bok om Gävleregionens musikliv, ”Vi lever – En ny tid är här”.

I vår första berättade vi om åren 1970–1990, två decennier som präglades av att allt hände först i närmiljön i Gästrikland och Hälsingland med Gävle som nav, innan man gav sig ut på den nationella scenen. Många nöjde sig också med att bara verka lokalt och sätta avtryck här.

Historien om nästkommande tjugo år som vi visar här, 1990–2010, ser väldigt annorlunda ut. Nu behöver man inte testa sina vingar lokalt innan färden fortsätter ut i Sverige, eller världen, om man inte vill.

Därför hittar vi på väggarna här kommersiella succér som Nordman med Håkan Hemlin, kritikerfavoriter som Doktor Kosmos och faktiskt världsartisten Zara Larsson som startade sin karriär innan hon ens fyllt tio år i Helges sångstudio i Andersberg.

Men även spår av det gamla, stanna till en stund och titta lite extra på Hans Erikssons ljuvliga svartvita bild på Aftonblandets tidigare publisher Sofia Olsson Olsén tillsammans med dåvarande pojkvännen och gitarristen Perre Lindberg från Los Bohemos som är tagen 1987. Sofia Olsson Olsén tog det hon lärde sig i ”gör det själv”-andan som fanns i punken och blev en av landets främsta publicister, bland annat på Arbetarbladet i Gävle.

Eller Ulf Huetts bild av Magnus Högmyr som sitter i källaren på klassiska Hannas Krog på Skånegatan 80 på Södermalm i Stockholm. En plats som var indiepopens epicentrum i inledningen av 1990-talet. Magnus Högmyr började med att klippa gräs på Gavlegårdarna i Gävle innan han blev den inflytelserika skivbolagsperson han är i dag.

Patrick Fredriksson började med att boka band han själv vill höra som tonåring på Café Q i Gävle. I dag är han en av landets mest inflytelserika inom musikindustrin. Han är ansvarig för alla parterskap och samarbeten som Live Nation och Luger genomför kring festivaler, artister och evenemang. I år för Lollapalooza bland annat, som hade 70 artister under 3 dagar.

Anna-Karin Berglund, Ida Long, Frida Scar, Min Stora Sorg (Anso Lundin) och Elin Skeppsted är alla 1980-talister som med egna kompositioner och uttryck i olika genrer väl visar hur Gävleregionen låter i nutid. De tre förstnämnda är också mentorer för unga kvinnor i projektet Systrarna.

För att förstå den tid vi lever i behöver man alltid känna till en del av det förflutna.

Peter Alzén
Anders Sundin

Tack till:
Magnus Häglund och fotograferna som bidragit: Nanna Amoruso Kokko, Ulf Berglund, Catti Brandelius, Hans Eriksson, Ulf Huett, Catharina Hugosson, Britt Mattsson, Cecilia Petrini och Håkan Selén.

Plats: Länsmuseet Gävleborg, Plan 2
Sofia Olsson Olsén och Perre Lindberg. Kvarnsvedens Folket hus, 1987. Foto: Hans Eriksson