Argentinsk tango på museet

Dansande par på dansgolv
Gefle Tango dansar i regementespaviljongen om somrarna. Foto från 2019
Välkomna att njuta av duktiga dansare i museets hörsal.

I samarbete med föreningen Gefle Tango presenteras den Argentinska Tangon för länsmuseets besökare.

Den Argentinska Tangon är utpekad som ett så kallat immateriellt världsarv och har därmed en given plats i kulturhistorien. Dansen, av många kallad dansernas dans, är fängslande att se på och underbar att utöva. Gefle Tango visar upp dansen för besökare i hörsalen på museet.

Föreningen Gefle Tango har funnits sedan 2006 och har sedan dess ordnat kurser, workshops och sociala danser, så kallade Milongor. Just nu finns kring 60 aktiva dansare i Gävleföreningen. Danserna sker ofta på hemmaplan men många av medlemmarna besöker också andra städer och länder för att utöva sin passion.

Tangoföreningen Cambalache i Uppsala har producerat en kortfilm som på drygt 19 minuter ger en lite djupare inblick i den argentinska tangon. Filmens regissör heter Maher Abdel Aziz.

Se filmen här.

Den argentinska tangon blir världsarv, läs här.