För barn och barnsliga / Vernissage

Vernissage för Jostein Skeidsvolls utställning 'För barn och barnsliga'

För barn och barnsliga mellan 3 -103 år. Fotograf Jostein Skeidsvoll har skapat en konstutställning speciellt riktad till barn och även vuxna med livlig fantasi.

På sina promenader har han fotograferat spännande saker i sin nära omgivning och skildrat dessa med barns ögon. Resultatet har blivit bilder som väl förtjänar sin plats i en konsthall. Kategorier som grafik och ”objet trouvé” skulle konstkunniga kunna nicka genkännande till. För barn är sånt betydelselöst.

Så här skriver Jostein själv:

”Barn frågar sig inte om konst är bra eller dålig. De värderar inte ett verk av en modernistisk konstnär högre än alster från förskolans pysselstund. Picassos teckningar eller huvudfotingar tävlar på lika villkor i deras värld.

Vi vuxna har på så vis en hel del att lära av våra barn. Utställningen är gjord med omtanke om och respekt för deras spontana och fantastiska värld, där både barn och vuxna kan få slippa den distans som ofta finns till konsten på ett galleri eller museum.

Här får alla fritt använda sin barnsliga och kanske lite bortglömda fantasi på liknande sätt som jag gjorde efter många stunder i sandlådan med mina barnbarn där en näve sand blev till allt vad vi ville och kom överens om. En pizza, en glass med massor av smaker, ett stort berg, en sjö eller vattenfall, ett monster eller ett helt landskap. Inget rätt eller fel. Det blev vad vi kom överens om och vi hade en trevlig och viktig stund i vår gemensamma värld.

Jag vill att utställningen ska vara en länk mellan sandlådan och finkulturen där barns fantasi är lika värdefull som vuxnas, kanske rent av mer.

Du kommer att upptäcka att alla bilderna hänger extra lågt eftersom barnen är de viktigaste besökarna här. Många bilder har ingen bestämd plats och de kan kan plockas ner, vändas och vridas för att hitta olika ”mening” beroende på hur man ser den. Samma bild kan vara en kanin eller en motorcykel, en fågel eller surfare eller rent av en dinosaurie.

Det är upp till besökaren att se vad det ”är”. Inget är rätt och inget är fel”.

Hälsar Jostein

en tidvis rätt barnslig 74-åring

Utställningen har öppet mellan 27 november 2021 – 23 januari 2022.

8 bilder på asfalt, där figurer framträder.