Jag vill att keramiken ska leva

Kvinna som skulpterar en byst i lera.
Maggie Wibom under sin studietid, 1921.

Föredrag om skulptören och keramikern Maggie Wibom

Kristina Lindkvist, intendent för konst och formgivning på Länsmuseet Gävleborg, berättar.

Maggie Wibom föddes i Gävle 1899. Efter studier på Konstfack under 1920-talet, återvände hon till Gävle som dekoratör på Bo Fajans. Under sin yrkeskarriär hade Maggie anställningar även på Gefle Porslin och S:t Eriks Lervarufabriker innan hon startade egen verkstad i Stockholm 1938. Verkstaden som gick under namnet Stockholms Keramik AB var i drift fram till 1950.

På 1940-talet skapade Maggie Wibom tre stora väggreliefer i keramik i Gävleborgs län; i Folkets Hus och i Centralkaféet (nu puben Trivs) – båda i Gävle samt i Nytorps Skogs- och Lantmannaskola i Arbrå. Alla finns kvar!

Föredraget hålls av Kristina Lindkvist, intendent för konst och formgivning vid Länsmuseet Gävleborg. Föredraget är kostnadsfritt och kommer att hållas även senare under hösten/vintern.

Programmet kan komma att ändras med kort varsel om pandemiläget förvärras.