JUURI & JUURI

JUURI & JUURI spelar musik
Juuri & Juuri - Emilia Lajunen och Eero Grundström
Konsert på museet. Juuri & Juuri är duon som tar den finska musiktraditionen tillbaka till sina rötter - det finska ordet "juuri"betyder just rot.

Juuri & Juuri är duon som tar den finska musiktraditionen tillbaka till sina rötter – det finska ordet ”juuri”betyder just rot. Fiolspelerskan Emilia Lajunen och multiinstrumentalisten Eero Grundström har en omedelbar, kollaborativ inställning till att skapa musik och har på det viset funnit gammalt traditionellt material och gjort om det till något innovativt och nytt. Juuri & Juuri dyker in i den finska musiktraditionens historia och kombinerar gamla melodier från Kalevala i öst med 1800-talets fioltradition från väst och skapar något helt nytt. Deras arrangemang av
traditionsmusiken är i princip autentiska kopior av det man kan höra på gamla arkivband – om man lyssnar noga. De spelar musik tillsammans som traditionellt sett har spelats solo på kantele, stråklyran och andra gamla instrument. Duon vill söka och hitta ett flöde mellan sig, ett flöde som en ensam gammal spelman skulle ha haft när den spelade sin oändliga kantelemelodi i den mörka stugan: enkla element, oändlig variation. Emilia Lajunen och Eero Grundström är erfarna folkmusiker som har spelat tillsammans i över femton år. De har utexaminerats från Sibeliusakademin, där de nu båda undervisar och Emilia Lajunen håller just nu på att avsluta sin konstnärliga doktorsexamen på akademin.

Medverkande:
Emilia Lajunen – fiol, nyckelharpa och sång
Eero Grundström – harmonium, munspel, sång och modulär synthesize

Lyssna och se mer av Juuri & Juuri här. 

Lyssna och se mer av Juuri & Juuri här. 

Evenemang i samarbete med FolkmiX och Kultur Gävleborg i samband med Minoritetsveckan.

Hitta hit

Information