Knitting Peace – stickupprop för fred

Foto: Textilmuseet, Borås.

Stickning förenar

Är det möjligt att sticka för fred? Kan själva strävan efter att skapa förändring faktiskt åstadkomma något? Cirkus Cirkör visar och berättar.

Utifrån frågorna ovan utformade Cirkus Cirkör föreställningen Knitting Peace. En poetisk nycirkusupplevelse med hisnande artisteri i en värld av trådar och nystan.

Att pennan är mäktigare än svärdet är ett känt talesätt, men kanske kan ett par stickor vara lika kraftfulla? Runt om i världen engagerar sig människor för att skapa en bättre värld med hantverk som metod. Det kan handla om fred, icke-våld, jämställdhet, inkludering eller anti-konsumism. Detta fredliga sätt att protestera och uttrycka sina åsikter genom hantverk är en gräsrotsrörelse som fått namnet craftivism.

Under sin resa runt om i världen har Knitting Peace engagerat och mött fredsstickare som delat med sig av sina verk och tankar kring att sticka fred. Mängden stickningar som kommit in har varit överväldigande och det är tydligt att kombinationen cirkus, strävan och stickning har växt till en rörelse som spänner över flera kontinenter. Via föreställningen och utställningen flätas craftivism från New York, Rosario och Girona ihop med platser som Alby, Säffle och nu Borås.

Hur vill vi här i Gävleborg forma vårt stickupprop för fred?

Under kvällen kommer representanter från Cirkus Cirkör att visa och berätta om sin föreställning och om hur stickuppropet har sett ut och visats upp under de år som de har turnerat med föreställningen. Tre fribiljetter till Cirkus Cirkörs föreställning på Gävle Teater den 27:e februari kommer att lottas ut bland deltagarna.

Stickuppropets alster kommer att samlas in av museet och därefter visas på Gävle Teater i samband med de två föreställningarna som Cirkus Cirkör ger i Gävle, den 26:e och 27:e februari.

Klockan 18:00: Cirkus Cirkör visar och berättar i hörsalen. Obs! Begränsat antal platser.
Museet och kaféet är öppet till klockan 20:00, välkomna att stanna för att handarbeta.

Knitting Peace är ett samarbete mellan museet, Gävle Teater och Cirkus Cirkör.
Sponsor: Nordanå Craft AB, tidigare Järbo Garn AB.

Läs mer om Knitting Peace här.