Mamma, min syster och jag?

Boksläpp med Lilian Sjölund

Det skulle bli en berättelse om alzheimersjukdomen. Hur den drabbade mamma, min syster och hur vi andra, vi närmast anhöriga runt omkring, måste förhålla oss till deras förändrade personligheter, till oförstående och motarbetande byråkrater, till en omsorg och sjukvård som inte håller i alla delar. Det blev det också.

Men så kom coronapandemin. Det gick inte att gå runt den. Och det går inte att beskriva ett sjukdomsförlopp och ångesten över att man själv kanske står på tur, utan att beskriva dem som friska. Så det blev också en berättelse om arbetskraftsinvandrarna, om rotlöshet och strävsamhet, om integritet och hur den slås sönder när man blir ett med sin sjukdom. En klassresa om ni vill, från Österbottens skärgård till gruvsamhället Saxdalen, vidare till Ludvika och hem igen. Var nu hem är…

Lillian Sjölund

 

Tidigare har Lilian Sjölund gett ut Hatad (Journalisten 2017), Kvinnorna i Hälsingland (Bokförlaget K&R 2018 ) och Här bor jag (K&R 2020). Den första en personlig debattbok om hat och hot mot journalister, de andra två är reportageböcker om starka kvinnor som gör skillnad, respektive en resa runt i Gävleborgs län om hem, hemkänsla och vad som gör att man stannar. Två coffee-table-books, i samarbete med Malena Hilding (skribent) och Henrik Nyblad (foto).

Boksläppet hålls av författaren i entréhallen på museet.

 

Hitta hit

INFORMATION