Öppettider:
Måndag: Stängt
Tisdag, Torsdag, Fredag: kl. 11:00 - 17:00
Onsdag: kl. 11:00 - 20:00
Lördag, Söndag: kl. 12:00 - 16:00
Fredag: kl. 11:00 - 17:00

Fri entré

Öppettider:
Måndag: Stängt
Tisdag, Torsdag, Fredag: kl. 11:00 - 17:00
Onsdag: kl. 11:00 - 20:00
Lördag, Söndag: kl. 12:00 - 16:00
Fredag: kl. 11:00 - 17:00

Fri entré

Visioner om en lekpark

illustrationsskiss av visionen om en lekpark, klättring i björkar

Här kan du läsa mer om Länsmuseet Gävleborgs visioner om en lekpark i museets trädgård. 

Djuren är på plats

Lekparken Gefleborg

Hans Lindholm Öjmyr, Länsmuseichef / 11 mars 2020

Minns ni länsmuseets visioner om en Sveriges roligaste lekpark i museets trädgård?

Nu har museet tillsammans med industridesigner Lovisa Pettersson tagit fram de första visualiseringarna. Så här roligt kan det bli! Åk rutschkana i en kaffekanna från Gefle porslin, klättra upp till utsiktsplatsen i hälsingegården, dra upp nät från fiskebåten eller kryp i en ålryssja. 
Det här är bara exempel. Lekparken kommer att innehålla så mycket mer. Länsmuseet Gävleborg har fått in MASSOR av idéer och förslag från barn i länet.

Vi söker samarbetspartners

Hittills tycker alla att lekparken är en toppenidé. Det är precis vad som behövs i Gävle: Sveriges bästa lekpark, ett besöksmål i staden och en plats där länets kulturhistoria blir till en lek.

Vi behöver fler samarbetspartners för att kunna förverkliga Lekparken Gefleborg. Är du en av dem?

Lovisa pekar med hela handen Hans tittar på
Lovisa Pettersson och Hans Lindholm Öjmyr.
Lovisa iklädd mössa och halsduk håller upp händerna och ser glad och ivrig ut
Lovisa Pettersson.

Lovisa Pettersson och hennes bild av lekparken

Lovisa Pettersson är industridesigner med sin bas i Gävle och kallar sitt företag Lovisa of Sweden.

”Jag jobbar som designer och min drivkraft är att skapa produkter och miljöer för människor i de offentliga rummen.

Jag vill skapa design som får människor att må bättre. Platsen och materialet är viktiga för mig. Jag skulle vilja att människor lite oftare tog sig tid att använda sina sinnen när de upplever en plats.

Några av de saker som ger mig inspiration är att dansa, sy och drömma om hur man kan utveckla mindre städer.”

Läs mer om Lovisa på www.lovisaofsweden.se

illustrationsskiss över vision om en lekpark kaffekanna som rutchkana
I mitten av lekparken finns kafferutschbanan för de allra minsta. I bakgrunden syns briggen Gefleborgia, Gävle varv och pappersbruket. Föräldrar och andra kan slå sig ner i utomhuskontoret The Bug.
illustrationsskiss av visionen om en lekpark, klättring i björkar
Mellan björkarna kan du klättra och springa i en ålryssja, vila i fiskenätet eller dra upp fisk från briggen Gefleborgia.
illustrationsskiss över visionen om en lekpark med barn som klättrar i en hälsingegård
En hälsingegård vars baksida är ett klätterland med utkiksplats.
illustrationsskiss av visionen om en lekpark med gävle varv och en båt
I Gävle varv ligger briggen Gefleborgia och väntar på avfärd. Du kan lasta på och av, dra upp jättetunga gäddor och lätta mörtar. I rep och master kan man klättra. I kiosken köper du gefligt gott låtsaskaffe och i rökeri.

Ett län av träd har gett många pappersbruk. Rutschkanorna tillhör Sveriges läskigaste. Den som springer i industrihjulet producerar pappersmassa. 

Inne i fabrikens maskinrum finns mycket att göra. Rattar, knappar, reglage, kugghjul och annat sätter fantasin i rörelse.

Lekpark i Länsmuseet Gävleborgs trädgård?

Hans Lindholm Öjmyr, Länsmuseichef / 19 september 2019

Länsmuseet Gävleborg har ett fantastiskt läge med en stor trädgård längs med ån i centrala Gävle. Vi tror att detta är rätt plats för en kreativ lekpark.

Den ska stimulera framtidens Gävleborgsbor till att bli lekfulla, glada och innovativa medborgare.

Därtill ska det bli Sveriges roligaste lekpark.

Lekparken ska ha tema Gävle och Gävleborg och vara lika mycket inriktad mot lärande som lek. Kanske finns där en fiskebåt där barnen får ösa strömming, en industri med (ganska) tunga säckar att dra upp i rep, en hälsingegård, en hockeyrink i miniformat eller en jättelik kaffeservis.

Lekparkens landskap ska samverka med trädgårdens ytor och kullar. Växter ska utgöra en viktig del, både att titta på och att leka mellan. Vinbärsbuskar, päron- och plommonträd ger bär och frukt men skapar också dungar, mystiska krypgångar och annat som bidrar till upplevelsen av ett äventyr. I parken finns också växter som doftar gott, ser roliga ut, gillas av bin och fjärilar eller är bra på något annat sätt. Lekparken ska vara härlig i alla väder. Där finns sittbänkar och skyddande tak för regniga dagar och på vintern tillkommer en liten pulkabacke.

Lekparken kan bara bli verklighet om flera parter är engagerade

Vi vill att så många som möjligt hör av sig med sina idéer och önskemål inför en framtida lekpark. I första hand är det naturligtvis barnens röster vi vill höra, men föräldrar, mor- och farföräldrar, lärare och andra vuxna är också välkomna med sina önskningar.

Torsdag den 19 september sätter vi upp en skylt i museets trädgård. Tillsammans med en liten film i sociala medier blir det startskottet för projektet.

Hur går vi sedan vidare?

Svaret är att vi inte riktigt vet, men ett är säkert och det är att många parter måste hjälpa till. Lekparkens innehåll ska gestaltas av barn med hjälp av en konstnär, en arkitekt, en landskapsarkitekt och en trädgårdsmästare. Frågor om säkerhet, bygglov, ekonomi och annat tas om hand om av en projektgrupp.

Och ekonomin då?

Om tillräckligt många tror på idén om en lekpark i Länsmuseet Gävleborgs trädgård så går projektet att förverkliga. Någon kan avsätta sin tid, en annan låna ut en grävskopa och en tredje skänka växter och plantor. Vi kommer att leta efter medel i stiftelser och fonder och hoppas också att näringslivet är intresserat av att delta. Kanske kan vi kalla det ett crowd funding projekt.

Information


Kontakta oss gärna om du vill vara med eller om du har idéer och frågor.

Hans Lindholm Öjmyr Länsmuseichef [email protected] 073 9201301