Historien om Sverige

Föremålen från Gävleborgs län
SVT:s storsatsning Historien om Sverige kommer sändas under 2023/2024. Tidigare har SVT varit i länet, både på Hälsinglands museum och Länsmuseet Gävleborg.
Nedan finns föremålen från respektive museum som kommer att synas i serie, från både Hälsinglands Museum och Länsmuseet Gävleborg.
Föremålen från Hälsinglands Museum kommer att visas i avsnitt åtta och föremålen från Länsmuseet Gävleborg kommer att visas i avsnitt två.
Båda museerna kommer ha pedagogiska programpunkter kopplat till serien.



Föremål från Hälsinglands museum

Livstycke – från Bjuråkers socken. Det bredrandiga och hemvävda ylletyget imiterar ett dyrt tyg, kalmink, som importerades från Norwich. Frihetstiden var full av optimism och elegant rokoko och dess modeller blev väldigt populära i det folkliga modet.
Föremål från sent 1700-tal.
Hälsinglands museum

Mössa, ”krokmössa” – Ovanåkers socken. Ytterligare ett plagg av sammet. En ålderdomlig modell med historia i senmedeltid och renässans. I vissa områden brukad i nya sammanhang, exempelvis till sorgdräkt. Ersatt först vid sekelskiftet 1800 av mössor med modernare snitt.
Föremål från sent 1700-tal.
Hälsinglands museum

Muff– i sammet, Högs socken. En modeaccessoar med gammal historia, introducerad redan på 1500-talet. Syftet var dubbelt. Nytta och status, varma händer och ett plagg med annat socialt ursprung, ett plagg att visa upp. Att den var sydd av sammet, ett lyxtyg, minskade knappast dess anseende. Sammet var tidvis var förbjudet att använda för vanligt folk p.g.a. statens stränga förordningar.
Föremål från sent 1700-tal.
Hälsinglands museum.
Föremål från Länsmuseet Gävleborg

Lupparna – är järnklumpar som har tagits direkt från järnugnen och inte bearbetats. De är mycket stora, den största väger 33 kilo och den mindre 25 kilo. Dem hittades 1993 intill tolv ämnesjärn på en kulle vid Kråknäset i Torsåker
Den minsta luppen har delats i två delar av forskare för att man ska se hur kvaliteten på järnet är – det är mycket rent. Lupparna är 1 500 år gamla

Kråknäsjärnet – 1993 hittades tolv spadformiga ämnesjärn på en kulle vid Kråknäset i Torsåker. Strax intill låg också två stora luppar. Allt var nergrävt vid ett stort stenblock.
Ämnesjärnen är 2000 år gamla, vilket gör dem till de äldsta i Sverige.
Bilder från inspelningen







