För barn och barnsliga

För barn och barnsliga

En rätt ovanlig utställning för barn och barnsliga, från 3 år till 103

Fotograf Jostein Skeidsvoll 

Figur som liknar en fågel. detalj från en betongvägg

Barn frågar sig inte om konst är bra eller dålig.
De värderar inte ett verk av en modernistisk konstnär högre än alster från förskolans pysselstund. Picassos teckningar eller huvudfotingar tävlar på lika villkor i deras värld.

Vi vuxna har på så vis en hel del att lära av barn. Utställningen är gjord med omtanke om och respekt för vår spontana upplevelse – där vi även kan få släppa på den distans som ofta finns till konsten på ett galleri eller museum.

Här inne får du fritt använda din barnsliga och
kanske lite bortglömda fantasi på liknande sätt som jag gjorde efter många stunder i sandlådan med mina barnbarn där en näve sand blev till allt vad vi ville. En pizza, en glass med massor av smaker, ett stort berg, en sjö, ett monster eller ett helt landskap. Inget rätt eller fel. Det blev vad vi kom överens om och vi hade trevligt en stund i vår gemensamma värld.

Jag vill att utställningen ska vara en länk mellan sandlådan och finkulturen där barns fantasi är lika värdefull som vuxnas, kanske rent av mer.
Du kommer att upptäcka att bilderna hänger i ”barnhöjd” eftersom barnen är de viktigaste besökarna här (jag tror du ursäktar).

De minsta tavlorna får gärna plockas ner från hyllan om man vill titta närmare på dem. Det finns inget bestämt upp eller ner, och man kan hitta olika innehåll i en bild beroende på hur man vänder den. Samma bild kan vara en kanin eller en motorcykel, en fågel eller surfare. Det är upp till dig att se vad det ”är”. Inget är rätt och inget är fel.

Hälsar Jostein
en tidvis rätt barnslig 74-åring

INFORMATION