Vi som arbetar med våra kroppar

Kvinna i arbetskläder som står framför en stor tvättmaskin.
Bild ur utställningen Vi som arbetar med våra kroppar

Om villkor. Om klass. Om värdighet.

På grund av coronapandemin har kroppsarbetande människor synts mer än någonsin. Och många av dem finns i frontlinjen på sjukhus, bussar, butiksgolv.

Två miljoner människor i Sverige har ett kroppsarbete. Om inte kroppsarbetarna går till jobbet stannar Sverige. Sällan syns människor som arbetar med sina kroppar i dagens medier, i nyhetsflödet eller i våra gemensamma offentliga rum.

Initiativtagare och utställningsproducent Annica Carlsson Bergdahl och fotograf Elisabeth Ohlson har rest i Sverige, från Kiruna till Malmö och med flera nedslag i Gävletrakten. De har intervjuat, fotograferat och filmat 33 personer som arbetar med sina kroppar. I utställningen och boken (Carlsson Bokförlag) får deras röster i ord, ljud, film och fotografi ta plats.

Berättelserna och personporträtten i utställningen är angelägna vittnesmål från vår tids arbetarklassvardag. Vi får möta personer som berättar om sitt arbete. Om otrygga arbetsvillkor, bristande respekt och ohållbara strukturer. Men också om organisering, stolthet, arbetsgemenskap och känslan av att vara viktig för samhället.

Utan kroppsarbetarna stannar Sverige.

”Jag är glad varje gång jag ser en brandman. Han kan utföra sitt arbete tack vare att vi har tvättat hans utrustning. Hur ska läkaren kunna operera utan ren rock? Hotellstäderskan bädda rent om inte vi har tvättat lakanen? Vi tvättar skitiga arbetskläder men vi gör inget skitjobb. Vi levererar rena, prydliga kläder till alla våra viktiga samhällsfunktioner. Jag är stolt över jobbet vi utför!”
Khuanla Chalardyaem, tvättbiträde

Digitalt vernissage 3 juni 2021. Sändningen skedde på Youtube och  finns kvar i museets kanal.

Vernissaget bestod av en introduktion till utställningen, samtal kring projektet, kortare filmvisning, läsning ur boken Vi som arbetar med våra kroppar och självklart en invigning!

Medverkande var Annica Carlsson Bergdahl (utställningsproducent och författare) och Elisabeth Ohlson (fotograf), Ingela Broström (Länsmuseet Gävleborg), Kjell Johansson (pappersarbetare i Gävle) samt Reine Lööf (ABF Gästrikebygden).

När trivs du bäst på jobbet?
Det frågade vi våra besökare av utställningen. Lappar sattes upp på väggen.

När alla arbetsuppgifter flyter på.

Alla är snälla och glada.

Flexibla arbetsuppgifter.

Raster och fika.

Utvecklingsmöjligheter.

Nöjda kunder.

Uppmuntran.

Rättivst och respektfullt behandlad.

När allt flyter på och klaffar enligt planering och jag även hinner med några samtal med människor som har extra behov av att prata.

När man känner at man gör en positiv skillnad i någon annan människas liv.

När jag får utvecklas och har bra arbetskamrater.

När jag går hem för dagen och vet att jag gjort skillnad.

En timme innan jag slutar jobba.

När jag känner att mina kollegor har roligt på jobbet och vi trivs tillsammans. Att jag kan göra skillnad för människor.

Rättvisa.

När jag har roligt. När jag inte känner mej stressad. När jag är förberedd.

När jag får gå hem!

ALDRIG.

När jag är behövd och kan se mening med arbetet.

När jag känner att jag har tid för reflektion och när jag upplever att tiden räcker till.

När jag inte är där.

När vi kollegor i slutet av dagen pratar om vad som hänt.

När chefen visar uppskattning och jag får känna mej som en i gänget. Pga min autism blir jag ofta särbehandlad.

När det är arbetsglädje och alla anses som värdefulla.

Jag trivs bäst på jobbet när min vän Måns är på jobbet också.

När jag får jobba med Emmelie och Anna!

När jag har semester.

När man får tid och förutsättningarna för att göra ett bra arbete.

När det är lunch.

När patienten är glad och trevlig.

När jag hinner med mycket.

Rasten.

När man har jobbat ett helt arbetsliv och känner att man är nöjd och går in i en annan fas pensionärslivet.

När trivs du bäst  i skolan? När jag är med mina vänner!

När jag får koncentrera mig.

När mina fantastiska elever presterar bra. Då blir man stolt.

När jag och mina arbetskamrater både är proffs OCH har roligt när vi jobbar. Kraften i ett arbetslag är mäktig!

När arbetsdagen bara flyter på och allt fungerar.

När jag får uppskattning! Beröm, ett tack, lön.

När jag får hjälpa kunden att må bra och bli glad.

När jag får normala kunder/gäster.

När alla jobbar för samma sak utan intern konkurrens eller aktiva missförstånd.

Porträttbild. Kvinna i gröna sjukhusarbetskläder mot mörk bakgrund.
Malin undersköterska.