Cyrénsalen

Gunnar Cyrén
Design i silver, guld, glas och plast


Gunnar Cyrén var en av våra främsta silversmeder och glasformgivare genom tiderna, både i Sverige och internationellt. Han föddes i Gävle 1931, och förblev staden trogen förutom åren 1959–1970 då han och familjen bodde i Orrefors. Gunnar Cyrén gick bort 2013, 82 år gammal.

Denna utställning presenterar hela bredden av Gunnar Cyréns konstnärskap – med silver- och guldarbeten från den egna smedjan i Gävle till industriformgivning vid Orrefors glasbruk och Dansk International i New York. Utställningens cirka 250 föremål är från åren 1959 till 2010. Samlingen ägs av Länsmuseet Gävleborg, förutom några pjäser som är deponerade av Gunnar Cyréns familj.

En av Gunnar Cyréns stora inspirationskällor var den egyptiska konsten och arkitekturen. ”Forntida arkitektur kan förlora sin tänkta innebörd men aldrig sluta påverka oss. Det är skönheten som betyder något. Därför är vi alltid redo att älska en god form oavsett om den skall brukas eller inte.”

Gunnar Cyrén har genom åren prisats vid flera tillfällen; Kungastipendiet 1962, Lunningpriset 1966 och Prins Eugen-medaljen 1988. När han hedrades av regeringen med ”professors namn” sa professor Cyrén: ”Jo, jag blev glad, det var ju snällt av dom.”

Se föremål ur utställningen.

Mer om Gunnar Cyren
Besök gärna sidan gunnarcyren.se
Här kan du läsa mer om Gunnar Cyrén.
Här finns, bland mycket mer, filmade visningar i Cyrénsalen med länsmuseets konstintendent Kristina Lindkvist. gunnarcyren.se/aktuellt