Gunnar Cyrén

Gunnar Cyrén (1931-2013) var en av Sveriges främsta silversmeder och glasformgivare genom tiderna. I Länsmuseets samling finns hela bredden av Gunnar Cyréns konstnärskap representerad – med silver- och guldarbeten från den egna smedjan i Gävle till industriformgivning vid Orrefors glasbruk och Dansk International i New York. Drygt 250 föremål från åren 1959 till 2010.

Samlingen ägs av Länsmuseet Gävleborg, förutom några pjäser som är deponerade av Gunnar Cyréns familj.

Gunnar Cyrén föddes i Gävle 1931, och var även verksam i staden en stor del av sitt liv. Tjugotvå år gammal kom han in på Konstfack i Stockholm. Redan innan Konstfack hade han gesällbrev som guldsmed. Under utbildningen tog han även gesällbrev i silversmide, gick ut som kursetta och fick medalj!

Gunnar Cyréns uppdrag hos Orrefors

Till Orrefors kom han 1959 där uppdraget var tvådelat; att rita modeller för serieproduktion och att skapa unika föremål och praktpjäser. Gunnar Cyréns storhet ligger i upprätthållandet av det nu klassiska begreppet Scandinavian design.

Efter nästan 12 år vid Orrefors antog han utmaningen att formge plastprodukter för matbordet och köket hos det amerikanska företaget Dansk International i New York. Marknaden var den amerikanska, och det blev många resor från hemstaden Gävle till New York.

Vid dryga 40 års ålder, 1977, lockade silvret honom att våga satsa helhjärtat på det konstnärliga hantverket.

Han slutar vid Dansk och berättar: ”Om man vid mogen ålder beslutar sig för att arbeta med silver och göra sin första utställning är det klart att huvudet är fullt av funderingar. Men det som bär är drömmar om det som inte finns men som skulle kunna finnas, och en vilja att lyckas med något. Jag har gjort det jag känt.”

Åren 1979, 1983 och 1989 visade han ytterligare tre utställningar i Stockholm där silvret dominerade, men även ingick en korsbefruktning med glas och guld. I katalogen 1989 skriver han: ”Huvuddelen av föremålen är av glas men jag kallar den ändå en silverutställning eftersom den innehåller så många silverarbeten och mycket av glaset har en karaktär som hör hemma inom guldsmedskonsten. Silverskrinen har en sakral prägel och blev inkörsporten till ett intresse för det ceremoniella.”
 

Gunnar Cyréns Nobelbestick och glas

År 1991 fick Gunnar Cyrén uppdraget att formge glasen och besticken till Nobelprisets 90-årsjubileum. ”Uppgiften var svår på det sättet att den måste lyckas. Man får inte misslyckas med en sådan uppgift. Det gällde bara en enda sak, en speciell fest. Om den fungerade bra på den festen, ja, då var jobbet klart.” Vi kan nog alla konstatera att jobbet blev klart!

Det sista uppdraget som Gunnar Cyrén slutförde var en ny glasservis för USA:s ambassader, beställd av utrikesminister Hillary Clinton. Servisen heter Jasmine och visas i Cyrénsalen på Länsmuseet.*

En av Gunnar Cyréns stora inspirationskällor var den egyptiska konsten och arkitekturen. ”Forntida arkitektur kan förlora sin tänkta innebörd men aldrig sluta påverka oss. Det är skönheten som betyder något. Därför är vi alltid redo att älska en god form oavsett om den skall brukas eller inte.”

Utställningen Gunnar Cyrén – design i silver, guld, glas och plast visas i museet på plan 2.

Vill du se mer av Gunnar Cyrén kan vi rekommendera ett besök på familjen Cyréns hemsida om Gunnar Cyrén:
www.gunnarcyren.se
Gunnar Cyréns dryckesglas till Nobelservisen - Länsmuseet Gävleborg Glas ur Nobelservisen.

Gunnar Cyréns lejonskål i guld och silver - Länsmuseet GävleborgGunnar Cyréns lejonskål i guld och silver. Fotograf Rolf Salomonsson.

Formgivaren Gunnar Cyrén i sin ateljé - Länsmuseet Gävleborg Formgivare Gunnar Cyrén i sin ateljé.