Idag är jag rom

En grupp unga romer reflekterar kring sin romska identitet

Lyssna gärna på ett poddavsnitt om Gävle kommuns arbete med romsk inkludering.
I avsnittet medverkar Abedin Denaj ordförande i Gävles Romska Förening.
Han lyfter bland annat fram vandringsutställningen ”Idag är jag rom”.
Gävle kommuns arbete med romsk inkludering (2016-2020) by Kultur Gävleborg
Avsnittet är ca 20 minuter.


Vandringsutställning att låna.

En utställning skapad av en grupp unga romer från Gävles romska förening. De har skapat och reflekterat kring sin romska identitet och vad det innebär att vara rom i Sverige idag. Utställningen handlar också om drömmar och lusten att skapa.

Romerna har inget eget land och finns spridda över hela världen.  De som medverkar i den här utställningen har sitt ursprung i Serbien och de flesta av dem har vuxit upp i Sverige. De har träffats på museet en gång i veckan och skapat tillsammans med museets konstpedagog.  Utställningens titel syftar på valet att visa eller att behöva dölja sin romska identitet, beroende på situationen. 

”Jag brukar säga att jag är från Serbien om någon frågar. För det stämmer ju också. Men mina vänner vet att jag är rom.”
”En dag pratade vi om romer i skolan. Efter det berättade jag för min lärare att jag är rom. Efter det känns det som att hon beter sig annorlunda mot mig.”


Utställningen lånas kostnadsfritt

Utställningsinfo:
Den består av kopior av de ungas bilder, monterade på kartong (50x70 cm) som är lätta att ställa upp i klassrummet. Det gör det också enkelt att flytta utställningen mellan olika klasser i skolan. Eller varför inte hänga upp den på skärmar någonstans så att alla kan se?

I samband med utställningen finns möjlighet att boka en halvtimmes föredrag med Abedin Denaj från Gävles romska förening. Föredrag bokas via Abedin.denaj@gavle.se ,tel 076-518 76 75.

Vill du låna Idag är jag rom till din skola?
Kontakta museipedagog Ingela Jönsson Linke: ingela.j.linke@xlm.se


De fem nationella minoriteterna har inte alltid fått synas i historieskrivningen. Länsmuseet vill på olika sätt jobba för att de ska få tillbaka sin självklara plats i historien. Det gör vi bland annat genom samverkan med föreningar, föredrag och utställningar.