Öppettider:
Måndag: Stängt
Tisdag, Onsdag, Torsdag, Fredag: kl. 11:00 - 17:00
Lördag, Söndag: kl. 12:00 - 16:00
Lördag: kl. 12:00 - 16:00
Öppettider:
Måndag: Stängt
Tisdag, Onsdag, Torsdag, Fredag: kl. 11:00 - 17:00
Lördag, Söndag: kl. 12:00 - 16:00
Lördag: kl. 12:00 - 16:00

Tankfullt utvalt på bråkdel av en sekund: Meningen med livets mer än 80.000 måltider

Richard-TellstromPhoto-Magnus-Norlen
Foto: Magnus Norlén
Föredrag med Richard Tellström. OBS! Biljetterna till föredraget släpps i mitten på januari. Håll utkik för uppdateringar här!

På en tusendel av sekund bestämmer vi om maten framför oss är ätbar eller oätlig. Så har vi gjort i historien. Så gör vi idag. Och så kommer framtidens människor att göra. För att överleva behöver vi inte äta mat, det skulle räcka bra med foderpellets. Likadan blandning av torkade och hårt sammanpressad näring. Dag efter dag genom hela livet. Om det nu bara var näringsämnen och mättnad vi var ute efter. Men människans ätande handlar inte om det utan istället om att bygga gemenskaper under en lång livsvandring.

 

Det här är ett föredrag om idéerna bakom den svenska matens bästa och värsta, och varför maträtter går ur tiden och nya tillkommer. Och vilket slags ätande i framtiden som människor kommer att acceptera om måltiderna både ska främja familjegemenskapen och bidra till att framtida familjer har en livsmiljö att bygga sina gemenskaper i.

 

Richard Tellström är mathistoriker och kulturforskare men också författare och docent i måltidskunskap. I radio, poddar och TV kommenterar han mattrender i samtiden och vad matens kulturhistoriska arv betyder för människan av idag. I sin forskning undersöker han ofta våra kulturella värderingar om det vi vill och inte vill äta genom tiderna. Han har varit sommarpratare i ”Sommar i P1” (2017) och i sitt program ”Vinter i P1” (2022) talade han om framtidsmaten och varför vårt ätande utgör vår viktigaste kulturella gemenskap genom livet. Han var redaktör för TV-serierna ”Historieätarna” och julkalendern ”Tusen år till julafton”, och hösten 2024 kom han med sin nya bok ”Varje tugga är en tanke; Svensk matkultur under 800 år”. Idag är han också matkulturell expert på Sveriges Lantbruksuniversitets plattform ”SLU Future Food”.

 

Klicka här för att lyssna på Richards sommarprat 2017.

Klicka här för att lyssna på Richards vinterprat 2022

 

Ny bok: I augusti kom Richard Tellström bok om svensk mathistoria med titeln ”Varje tugga är en tanke; Svensk matkultur under 800 år”. Läs mer om boken här. 

 

Hitta hit

Information