Öppettider:
Måndag: Stängt
Tisdag, Torsdag, Fredag: kl. 11:00 - 17:00
Onsdag: kl. 11:00 - 20:00
Lördag, Söndag: kl. 12:00 - 16:00
Söndag: kl. 12:00 - 16:00

Fri entré

Öppettider:
Måndag: Stängt
Tisdag, Torsdag, Fredag: kl. 11:00 - 17:00
Onsdag: kl. 11:00 - 20:00
Lördag, Söndag: kl. 12:00 - 16:00
Söndag: kl. 12:00 - 16:00

Fri entré

Gunnar Cyréns samling

färgade glasvaser från gunnar cyren
Gunnar Cyréns föremål i utställningen Cyrénsalen.

En av de främsta i Sverige

 

Gunnar Cyrén (1931–2013) var framför allt verksam vid Orrefors glasbruk, det amerikanska företaget Dansk Designs International och med sitt eget silver- och guldsmide från egna smedjan i Gävle. I utställningen Cyrénsalen visas omkring 250 föremål från 1959 till 2010. Samlingen ägs av Länsmuseet Gävleborg, förutom några pjäser som är deponerade av Gunnar Cyréns familj.

Formgivare Gunnar Cyrén i sin ateljé.

Gunnar Cyrén föddes i Gävle 1931, och var även verksam i staden en stor del av sitt liv. Tjugotvå år gammal kom han in på Konstfack i Stockholm. Redan innan Konstfack hade han gesällbrev som guldsmed. Under utbildningen tog han även gesällbrev i silversmide, gick ut som kursetta och fick medalj!

Gunnar Cyréns uppdrag hos Orrefors

Till Orrefors kom han 1959 där uppdraget var tvådelat; att rita modeller för serieproduktion och att skapa unika föremål och praktpjäser. Gunnar Cyréns storhet ligger i upprätthållandet av det nu klassiska begreppet Scandinavian design.

Efter nästan 12 år vid Orrefors antog han utmaningen att formge plastprodukter för matbordet och köket hos det amerikanska företaget Dansk International i New York. Marknaden var den amerikanska, och det blev många resor från hemstaden Gävle till New York.

Vid dryga 40 års ålder, 1977, lockade silvret honom att våga satsa helhjärtat på det konstnärliga hantverket.

Han slutar vid Dansk och berättar: ”Om man vid mogen ålder beslutar sig för att arbeta med silver och göra sin första utställning är det klart att huvudet är fullt av funderingar. Men det som bär är drömmar om det som inte finns men som skulle kunna finnas, och en vilja att lyckas med något. Jag har gjort det jag känt.”

Åren 1979, 1983 och 1989 visade han ytterligare tre utställningar i Stockholm där silvret dominerade, men även ingick en korsbefruktning med glas och guld. I katalogen 1989 skriver han: ”Huvuddelen av föremålen är av glas men jag kallar den ändå en silverutställning eftersom den innehåller så många silverarbeten och mycket av glaset har en karaktär som hör hemma inom guldsmedskonsten. Silverskrinen har en sakral prägel och blev inkörsporten till ett intresse för det ceremoniella.”

vinglas på färgad fot ur gunnar cyrens samling
Glas ur Nobelservisen.

Gunnar Cyréns Nobelbestick och glas

År 1991 fick Gunnar Cyrén uppdraget att formge glasen och besticken till Nobelprisets 90-årsjubileum. ”Uppgiften var svår på det sättet att den måste lyckas. Man får inte misslyckas med en sådan uppgift. Det gällde bara en enda sak, en speciell fest. Om den fungerade bra på den festen, ja, då var jobbet klart.” Vi kan nog alla konstatera att jobbet blev klart!

En av Gunnar Cyréns stora inspirationskällor var den egyptiska konsten och arkitekturen. ”Forntida arkitektur kan förlora sin tänkta innebörd men aldrig sluta påverka oss. Det är skönheten som betyder något. Därför är vi alltid redo att älska en god form oavsett om den skall brukas eller inte.”

skål i guld och silver dekorerad med lejon
Gunnar Cyréns lejonskål i guld och silver. Fotograf Rolf Salomonsson.

Information

Vill du se mer av Gunnar Cyrén kan vi rekommendera ett besök på familjen Cyréns hemsida om Gunnar Cyrén: www.gunnarcyren.se

Besök museets utställningar