Järnhanteringen i Forsbacka går tillbaka till 1500-talet. Platsen hade rätt förutsättningar för vattenkraft och det var nära till hamnen i Gävle. Det finns uppgifter om att Forsbacka levererade en tornspira till Gävle slott, som uppfördes av Johan III i slutet av 1500-talet.
Forsbacka fick privilegiebrev från Drottning Kristina 1651. De dåvarande ägarna, Borgmästare Johan Eskilsson i Söderhamn och Peder Jacobsson i Gävle, fick tillstånd till en hammare och två härdar. Senare ägdes så väl Forsbacka bruk som Tolvfors bruk, Hilleviks masugn och Axmar bruk av Albrekt Behm. Bruken skildes åt under första halvan av 1700-talet och verksamheten expanderade. En masugn togs i drift för att säkra tillgången på tackjärn, men bruket fick köpa in mera. I samband med 1792 års riksdag i Gävle besökte Gustaf III bruket och övernattade då på herrgården.
Bruket expanderade under 1700- och 1800-talen och det växte upp en för tiden modern storindustri. Under 1940-talet var närmare 1000 arbetare anställda. Masugnarna var i drift till 1953 och det sista valsverket lades ner 1981.
I dag är herrgården ombyggd till bostadsrätter och här finns också ett orangeri, en engelsk park och en kägelbana från sekelskiftet 1900.