Oslättfors bruk grundades då bergsfogden Johan Röök år 1697 fick privilegier att anlägga en stångjärnshammare vid Lundbosjöns utlopp i Testeboån. Efter 18 år som ägare kom Röök på obestånd och bruket såldes på exekutiv auktion. Köpmannafamiljen Strömbäck i Gävle tog över som ägare. Att ett bruk vid den här tiden ägdes av borgare och köpmän var ovanligt.
Bruket hade sin storhetstid under mitten av 1800-talet. Spik och andra smidda järnvaror var viktiga produkter. Det fanns då fem stångjärnshammare, fem härdar och två spiksmedjor. Bruket blev med tiden utkonkurrerat av Forsbacka bruk som hade en modernare anläggning. Smidet drevs fram till 1881. Därefter drevs manufaktursmidet fram till 1887. Senare blev jord- och skogsbruk huvudnäring som på många andra ställen.
Bruksgatan med bland annat brukskontor, arbetarbostäder, smedja, brygghus, kolhus och kvarn är välbevarade. Till miljön hör en kyrkan från slutet av 1700-talet, vilken ligger alldeles intill bruksdammen. Kyrkan flyttades hit 1825. Mitt emot kyrkan har det funnits en herrgården som brann ned på 1930-talet.