Stipendium till Lars Mattons minne

Stipendiet delas ut vartannat år till person med anknytning till Gävleborgs län och verksam inom länsmuseets ämnesområden; konst, konsthantverk, kulturhistoria, arkeologi eller bebyggelsehistoria. Stipendiesumman är på 15 000 kr.

Nästa gång stipendiet utlyses blir 2022. Det kommer då att finns tillgänglig på Länsmuseet Gävleborgs.

Stipendiet kan sökas av person med anknytning till Gävleborgs län och verksam inom länsmuseets ämnesområden; konst, konsthantverk, kulturhistoria, arkeologi eller bebyggelsehistoria. Stipendiet kan sökas av yngre person, högst 35 år, med minst gymnasieexamen, och användas till studier, resa eller annan förkovran.

Stipendiaten förväntas återkoppla hur stipendiet har använts och erbjuds att genomföra en utställning i Studion, hålla en workshop eller ett föredrag på Länsmuseet Gävleborg året efter att stipendiet mottagits.

Stipendiejuryn består av representanter från Gävle musei vänner, släkten Matton och Länsmuseet Gävleborg.

logotyp för Gävle musei vänner

Stipendiet kommer att lysas ut:

För mer information, kontakta:

Carl-Magnus Gagge,
Gävle musei vänner
carl-magnus.gagge@hotmail.com

Kristina Lindkvist,
Länsmuseet Gävleborg
kristina.lindkvist@xlm.se

Tidigare stipendiater

Emilie Farkas

För att utveckla projektet Krås och krona; att omsätta lerskulpturer till järnskulpturer tillsammans med småskaliga gjuterier.

Anna Nordström

För att hon med inspiration från en traditionell teknik – lapptäcke – undersöker, utforskar och skapar ett samtida konstnärligt uttryckssätt.

Therese Parner

För sitt arbete med skulptur som konstuttryck.

Evelina Bryngelsson

För sitt kreativa arbete inom textil design.

Erik Rask

För sitt traditionella måleri där han förenar tecknande med uppkäftigt (men legalt) graffitimåleri.

Maria Forsling

För sin forskning kring folkloristiska uttryck.

Stefan Lundblad

För sin avhandlingHedersam handelsman eller verksam företagare”.

Annelie Krantz

Ockelbo
För sitt arbete med bilder och skulptur i ull.

Jonte Nynäs

Gävle
För sitt arbete som konstinspiratör och gränsöverskridande konstnär.

Henrik Modigh

Sandviken
För arbetet med sitt gesällprov, ett komprimerat skrivbord.

Lena Sjöberg

Sandviken och Stockholm
För att i Portugal hämta mönsterinspiration från äldre och samtida kakeldekor.

Veronika Lindblom

Göteborg
För medverkan vid ett bevarande och utvecklingsprojekt rörande traditionellt hantverksbyggande i Hälsingland.

Marie Östblom

Gävle
För studier av arkitektoniska och samhälleliga impulser vid utformningen av textilindustrin i Strömsbro.

Kontakta Gävle musei vänner

Per Mårsell