Öppettider:
Måndag: Stängt
Tisdag, Onsdag, Torsdag, Fredag: kl. 11:00 - 17:00
Lördag, Söndag: kl. 12:00 - 16:00
Tisdag: kl. 11:00 - 17:00
Öppettider:
Måndag: Stängt
Tisdag, Onsdag, Torsdag, Fredag: kl. 11:00 - 17:00
Lördag, Söndag: kl. 12:00 - 16:00
Tisdag: kl. 11:00 - 17:00

Historien händer här

litet barn klättrar upp på sittpuff i konstsal med modeller av träskepp inuti glasmontrar
Här berättas bland annat om skeppshandel och sågverksindustrierna i Gävleborgs län.

Länsmuseets kulturhistoriska basutställning

Gästrikland och Hälsingland är rika på naturresurser. Utställningen Historien händer här berättar om hur skogen och närheten till havet har format Gävleborgs historia och bidragit till Sveriges utveckling.

Skogen har gett bete åt djuren och träkol till framställning av det järn som varit Sveriges viktigaste handelsvara i många hundra år. Den har också levererat virke till de många skepp som byggdes på varven i Gävle. I mitten av 1800-talet fick skogen ett värde i sig, när sågade bräder och plank blev efterfrågade i Storbritannien och andra länder. Det blev genombrottet för industrialismen i Sverige. Sverige drogs in i världsekonomin.

Havet binder samman Gävleborg och världen. Skepp har seglat ut lastade med stångjärn och trävaror för främmande marknader. Andra fartyg har kommit hit med exotiska varor som socker, tobak och bomull.  Havet har också försörjt Gävleborgarna på andra sätt. Strömmingen från ostkusten gav stora inkomster åt Gävlefiskarna och var en av de viktigaste näringskällorna för befolkningen i Norrland.

utställningssal med föremål i glasmontrar formade som pelare
En utställningssal i Historien händer här.

Gävleborgs historia är Sveriges historia

Historien händer här visar hur Sveriges historia och Gävleborgs historia hänger samman. Föremålen i utställningen illustrerar viktiga historiska skeenden från medeltiden och framåt. Föremålen från Gästrikland och Hälsingland blir nycklar till Sveriges historia.

Framför allt berättar utställningen om Sveriges snabba omvandling från jordbruksland till industriland efter 1850. På vilket sätt bidrog invånarna i Gästrikland och Hälsingland till det svenska industriundret? Hur påverkades deras liv? Vem vann och vem förlorade?

miniatyr modell av järnvåg
Modell av Järnvågen i Gävle, ritad av Kristoffer Polhem.

Kom och prova VR på museet!

Upplev världsarvsgården Bortom Åa i Fågelsjö i virtual reality (VR). Kliv in i 1800-talsköket och låt dig förflyttas till ett av Unescos världsarv.

Digital visning

Ingela Jönsson Linke visar och berättar om skeppsporträtt. Filmen är ca 11 minuter lång.

Information