Öppettider:
Måndag: Stängt
Tisdag, Torsdag, Fredag: kl. 11:00 - 17:00
Onsdag: kl. 11:00 - 20:00
Lördag, Söndag: kl. 12:00 - 16:00
Måndag: Stängt

Fri entré

Öppettider:
Måndag: Stängt
Tisdag, Torsdag, Fredag: kl. 11:00 - 17:00
Onsdag: kl. 11:00 - 20:00
Lördag, Söndag: kl. 12:00 - 16:00
Måndag: Stängt

Fri entré

Socker, spel och strömming

Barn leker i gränd.

En utställning för barn om Gävle

I Länsmuseet Gävleborgs nya barnutställning Socker, spel och strömming möter besökaren ett svunnet Gävle, men också staden av idag. Föremål och bilder på tre teman berättar om olika delar av Gävles historia.

Tema socker och godis tar oss från 1700-talet och sockerbruksladan på Brynäs till Gävles olika godisfabriker under 1900-talet. Bland föremålen syns en sockertopp, tablettaskar och en sockeryxa.

Vid lek och sport-delen visas leksaker och idrottsutrustning från förr. Ni får också veta hur tillverkningen av leksaker förändrats genom historien, och vem som tog sporten basket till Sverige.

 

Det tredje temat, fiske, berättar om hur viktig denna näring var redan när Gävle var en ung stad på 1400-talet. Det berättas om när Gävlefiskarna lämnade staden och kom tillbaka, och hur långt bort de tog sig. Äldre tiders fiskeredskap syns bland de olika föremålen.

I utställningen finns också bildspel med foton på lekande och idrottande barn, fiskare, leksaker, godisfabriker, reklamskyltar, fiskarkapell, kaféer, tandläkare och mycket mer!

 

Dessutom visas arkeologiska fynd från olika stadsutgrävningar i Gävle. Föremålen berättar om ett annat Gävle och låter oss fundera över vad som blir kvar efter oss idag och om 100 år.

 

Utställningen har producerats i samarbete mellan Länsmuseet Gävleborg, Gävle kommun och Kultur Gävleborg.     

 

Information

Pedagoger kan enkelt boka in sin klass för visning av utställningen via en e-tjänst: https://sjalvservice.gavle.se/ kulturtrappan