Öppettider:
Måndag: Stängt
Tisdag, Onsdag, Torsdag, Fredag: kl. 11:00 - 17:00
Lördag, Söndag: kl. 12:00 - 16:00
Måndag: Stängt
Öppettider:
Måndag: Stängt
Tisdag, Torsdag, Fredag: kl. 11:00 - 17:00
Onsdag: kl. 11:00 - 20:00
Lördag, Söndag: kl. 12:00 - 16:00
Måndag: Stängt

Strövtåg i hembygden

”Roggforsen, Medelpad” av Helmer Osslund.

Svenskt landskapsmåleri 1850 till 1900

Om du blundar och tänker på din hembygd, vad ser du då? Landar du mitt i ett gyllene rapsfält, eller bland lingonrisen i en skuggig tallskog? Ser du dig själv sittande på en brygga vid en stilla sjö, eller kanske strosande längs kanten på en asfalterad väg en sen sommarkväll?

 

I landskapet vilar våra rötter, dolda i markens djup, och varje susning i träden och sten på marken bär på berättelser om varifrån vi kommer och vilka vi är.

 

Under 1800-talet begav sig konstnärer ut på resor i Europa för att studera och finna inspiration. De sökte sig till kulturella mötesplatser, dels geografiska, dels genom konstnärsförbund och konstnärskolonier. Detta gäller även merparten av de konstnärer som du möter i Strövtåg i hembygden.

 

Med industrialismens framväxt omformades inte bara det fysiska landskapet, utan också människans relation till det. De resande konstnärernas blickar vändes snart hemåt, mot det nordiska ljuset och de välbekanta svenska landskapen. Landskapsmåleriet blev ett uttryck för den omvandling som präglade samtiden, samtidigt som det speglade en längtan efter att fånga något mer beständigt och bekant. Det växte fram en romantiserad syn på naturen som något ursprungligt och oföränderligt, ofta kopplat till nationell identitet.

 

Strövtåg i hembygden tar dig med på en vandring till geografiska platser och en tid då det svenska landskapsmåleriet genomgick stora förändringar.

 

Utställningen är producerad av Länsmuseet Gävleborg och visar konstverk ur länsmuseets samling.

Information