Öppettider:
Måndag: Stängt
Tisdag, Onsdag, Torsdag, Fredag: kl. 11:00 - 17:00
Lördag, Söndag: kl. 12:00 - 16:00
Onsdag: kl. 11:00 - 17:00
Öppettider:
Måndag: Stängt
Tisdag, Onsdag, Torsdag, Fredag: kl. 11:00 - 17:00
Lördag, Söndag: kl. 12:00 - 16:00
Onsdag: kl. 11:00 - 17:00

Textila mönster och tekniker

sal med arkivskåp bord och stolar tidningar och böcker
I textilstudierummet, Textila mönster och tekniker kan du lära dig mer om olika tekniker, läsa böcker och tidskrifter om textil, form och hantverk

Textila mönster & tekniker är ett kombinerat studierum och utställning för textilier ur Hedvig Ulfsparres samling. Denna samling ägs och förvaltas sedan 2005 av länsmuseet då vi tog emot den som gåva av Nordiska museet.

Här kan du undersöka textilhistorien på egen hand, räkna trådar, bekanta dig med olika vävtekniker, rita av broderimönster eller bara njuta av färg och form. Skåp och lådor är till för att öppnas. I montrar visas större mattor, gobelänger och vävnader från både hemslöjdsrörelsen och textila konstverk av Lilli Zickerman, Märta Måås-Fjetterström, Maja Sjöström och Annie Frykholm. 

Textila mönster & tekniker är alltid öppen när museet är öppet. Här finns förutom utställda textilier, studielådor och dragramar fulla med textilprover även studieplatser, tidskrifter och böcker. Det är bara att slå sig ner och ta del av innehållet. 

vävda mattor bakom glasmonter
Vävda mattor i olika tekniker

Kvinnorna bakom de textila konstverken är idag nästan bortglömda namn. Man kan fråga sig varför? De var välutbildade konstnärer som studerat vid Konstfack i Stockholm, eller Tekniska skolan som den hette då. Några var anställda vid Handarbetets Vänner. Flera av dem kan även tituleras företagsledare och entreprenör. Att vara konstnär, kvinna och driva företag var synnerligen tufft under 1880–1920-talen. Det var en stor utmaning, både socialt och ekonomiskt. Mycket mer forskning behövs om den tidiga textilkonstens upphovskvinnor, både de redan nämnda och till dessa kan läggas namn som Thyra Grafström, Ellen Ståhlbrand och Selma Giöbel med flera.

Fröken Hedvig Ulfsparre och disponent Per Eriksson uppmärksammade dessa textilkonstnärer, parallellt med sitt intresse för allmogens mönster och att bevara ”de gamla svenska teknikerna” genom nytillverkning inom hemslöjdsrörelsen. Deras textilier prydde Hofors herrgård efter renoveringen på 1910-talet. Hedvig köpte 54 verk av Märta Måås-Fjetterström! Därför finns alla dessa textilprover, mattor, gobelänger och vävnader idag i Länsmuseet Gävleborgs samlingar med ursprung Hedvig Ulfsparre. 

Läs mer om Hedvig Ulfsparres textilsamling

Se också utställningen Smaken & kapitalet – om Hedvig Ulfsparres tid och textilsamling

Kristina berättar om textilier av Märta Måås-Fjetterström, Maja Sjöström och Greta Rodenstam i utställningen Textila mönster & tekniker.

stående arkivskåp med textilier och sömnad

Information

Vill du boka en
gruppvisning av Textila mönster & tekniker går det bra att kontakta:


Ingela Broström [email protected]